20.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Άτμισμα: Η υποκατάσταση νικοτίνης συμβάλλει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστό ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του αναπτυσσόμενου μωρού και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές στην υγεία. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος από την παραδοσιακή θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, όπως τα αυτοκόλλητα, για να βοηθήσει τις έγκυες γυναίκες να κόψουν το κάπνισμα και να μειώσουν τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης στα νεογέννητα.

atmisma egkios scaled e1690975261417

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Στη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, συμμετείχαν 1.140 έγκυες γυναίκες που προσπαθούσαν να κόψουν το κάπνισμα. Στις μισές από τις γυναίκες δόθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ οι άλλες μισές έλαβαν αυτοκόλλητα νικοτίνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο προσεγγίσεις ήταν εξίσου ασφαλείς για τις εγκύους και τα μωρά τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες στην ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης, το οποίο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μελλοντικά προβλήματα υγείας. Αυτή η βελτίωση στα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης αποδόθηκε στην αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη μείωση της χρήσης συμβατικών τσιγάρων. Επιπλέον, κατά τη σύγκριση των ποσοστών επιτυχίας της διακοπής του καπνίσματος με τη χρήση της χορηγούμενης θεραπείας, διπλάσιες γυναίκες διέκοψαν το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σύγκριση με τα επιθέματα νικοτίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες γυναίκες στη μελέτη διέκοψαν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ένα προϊόν που δεν τους είχε χορηγηθεί. Επιπλέον, πολλές γυναίκες στην ομάδα των επιθεμάτων νικοτίνης σταμάτησαν το κάπνισμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικών τσιγάρων που απέκτησαν μόνες τους.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για τις έγκυες γυναίκες που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα. Πιστεύουν ότι οι τεκμηριωμένες συμβουλές που δίνονται στους καπνιστές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σύσταση για μετάβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μπορούν πλέον να επεκταθούν και στις εγκύους.

Η εστίαση της μελέτης στα αποτελέσματα ασφαλείας εξέτασε επίσης παράγοντες όπως το χαμηλό βάρος γέννησης, οι εισαγωγές μωρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, η αποβολή, η θνησιγένεια και ο πρόωρος τοκετός. Τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω την υπόθεση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως βιώσιμου εργαλείου για τη διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

nikotini e1690975316246

Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύθηκε στη βιβλιοθήκη περιοδικών NIHR.

Ενώ η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε μορφή χρήσης νικοτίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. Οι έγκυες γυναίκες που εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου ή οποιασδήποτε άλλης μεθόδου διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να συμβουλεύονται τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους και την ευημερία του αγέννητου παιδιού τους. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη για να βοηθήσουν τις έγκυες γυναίκες να διακόψουν με επιτυχία το κάπνισμα και να έχουν ένα πιο υγιές ξεκίνημα για τα μωρά τους.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα