20.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Λαγοκέφαλοι: Κίνδυνος από τα δηλητηριώδη ψάρια που βγαίνουν “στα ρηχά”

Πληθυσμοί του lagocephalus sceleratus, κοινώς γνωστού ως λαγοκέφαλου ή λαγόψαρου, που τα τελευταία χρόνια έχουν εξαπλωθεί σε όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θάνατο εάν καταναλωθούν, σύμφωνα με θαλάσσιους βιολόγους. Το ψάρι, που περιγράφεται ως ένα «άκρως τοξικό χωροκατακτητικό ψάρι», εισήλθε στη Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Σύμφωνα με τη Νότα Περιστεράκη, ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, η παρουσία του ψαριού καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2003 στα ανοιχτά της Τουρκίας.

lagokefalos

Λέει ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι ντόπιοι και οι τουρίστες, ειδικά όσοι ασχολούνται με αλιευτικές δραστηριότητες, να ενημερώνονται για τους κινδύνους από την κατανάλωση των ψαριών. Περιστεράκη είπε ότι «απαγορεύεται αυστηρά η πώληση ή η κατανάλωσή του». Πρόσθεσε ότι είχε εξαπλωθεί στη Μεσόγειο λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Σημείωσε επίσης ότι κανένας από τους φυσικούς θηρευτές του δεν το είχε ακολουθήσει στο ταξίδι του από τον Ινδικό Ωκεανό.

Και φέτος οι λαγοκέφαλοι εμφανίστηκαν στις θάλασσες της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Πέρα από την κατανάλωσή του, το λαγόψαρο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους λουόμενους, καθώς μπορεί να δαγκώσει ακόμη και όσους βρίσκονται στα ρηχά.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα