19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Υπογονιμότητα εμμηνόπαυση: Η υπογονιμότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες την εμμηνόπαυση με τον ίδιο τρόπο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται από ένα πλήθος συμπεριφορικών, βιολογικών, κοινωνικών, ψυχολογικών και δημογραφικών παραγόντων. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η υπογονιμότητα μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η καταθλιπτική διάθεση, η ευερεθιστότητα και τα προβλήματα ύπνου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Menopause στο άρθρο “Εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ του ιστορικού της υπογονιμότητας και της εμπειρίας των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης”.

ipogonimotita

Το αναπαραγωγικό ιστορικό μιας γυναίκας έχει εμπλακεί ως παράγοντας στον χρόνο έναρξης της εμμηνόπαυσης και στον επιπολασμό των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Αν και η βιβλιογραφία για τη σχέση της υπογονιμότητας με την έναρξη της εμμηνόπαυσης ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είναι σπάνια, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας μπορεί να εμφανίσουν πρώιμη εμμηνόπαυση και μεγαλύτερη σοβαρότητα ορισμένων συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η στειρότητα είναι ισοδύναμος παράγοντας άγχους ζωής με τη διάγνωση του καρκίνου και η εμπειρία αγχωτικών γεγονότων ζωής σχετίζεται με αναφορές περισσότερων συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.

Ο στόχος αυτής της νέας μελέτης στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 700 γυναίκες μέσης ηλικίας ήταν να αξιολογήσει συγκεκριμένα την επίδραση ενός ιστορικού υπογονιμότητας στη διάρκεια της ζωής στην εμπειρία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στη μέση ηλικία. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, περίπου το ένα τρίτο (36,6%) ανέφερε ότι είχε υποστεί ποτέ υπογονιμότητα. Αυτό είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο της υπογονιμότητας συνολικά που, σύμφωνα με τουλάχιστον μία μελέτη (The Nurses’ Health Study), υπολογίστηκε σε 27,6%. Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές σε αυτή τη νέα μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ύπνου, καταθλιπτική διάθεση και ευερεθιστότητα.

Δεν τεκμηριώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της υπογονιμότητας και άλλων κοινών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, κολπική ξηρότητα ή άγχος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπογονιμότητα σχετίζεται με την κατάθλιψη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% έως 60% των γυναικών που υποβάλλονται σε αξιολόγηση και θεραπεία της υπογονιμότητας είναι θετικές για κατάθλιψη. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, ωστόσο, που δείχνει ότι ένα προηγούμενο ιστορικό υπογονιμότητας σχετίζεται με συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένδειξη για αυξημένο έλεγχο για συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία.

emminopausi ipogonimotita

“Αυτή η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ ιστορικού υπογονιμότητας και αυξημένων πιθανοτήτων κατάθλιψης και συμπτωμάτων ύπνου στη μέση ηλικία. Οι γυναίκες στη μέση ηλικία με ιστορικό υπογονιμότητας μπορεί να ωφεληθούν από αυξημένο έλεγχο για κατάθλιψη”, λέει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια για το The Menopause. Κοινωνία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα