22.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Εγκεφαλικό app: Εφαρμογή για smartphone που αναγνωρίζει τα φυσικά σημάδια εγκεφαλικού

Σήμερα στο Society of NeuroInterventional Surgery’s (SNIS) 20th Annual Meeting, οι ερευνητές συζήτησαν μια εφαρμογή smartphone που δημιουργήθηκε και αναγνωρίζει αξιόπιστα τα φυσικά σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου των ασθενών με τη δύναμη της μηχανικής μάθησης. Στη μελέτη, «Αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης με δυνατότητα smartphone για αυτόνομη ανίχνευση εγκεφαλικού», ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του UCLA David Geffen και πολλά ιατρικά ιδρύματα στη Βουλγαρία χρησιμοποίησαν δεδομένα από 240 ασθενείς με εγκεφαλικό σε τέσσερα μητροπολιτικά κέντρα εγκεφαλικού.

app egkefalos

Μέσα σε 72 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων των ασθενών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν smartphone για να καταγράψουν βίντεο ασθενών και να δοκιμάσουν τη δύναμη του χεριού τους προκειμένου να ανιχνεύσουν την ασυμμετρία του προσώπου, την αδυναμία του βραχίονα και τις αλλαγές ομιλίας των ασθενών – όλα τα κλασικά σημάδια του εγκεφαλικού. Για να αξιολογήσουν την ασυμμετρία του προσώπου, οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να αναλύσουν 68 σημεία ορόσημο του προσώπου.

Για να ελέγξει την αδυναμία του βραχίονα, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το τυπικό εσωτερικό τρισδιάστατο επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο και μαγνητόμετρο ενός smartphone. Για να προσδιορίσουν τις αλλαγές ομιλίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εγκεφαλικούς συντελεστές συχνότητας μελάνης, μια τυπική μέθοδο αναγνώρισης ήχου που μεταφράζει τα ηχητικά κύματα σε εικόνες, για να συγκρίνουν κανονικά και μπερδεμένα μοτίβα ομιλίας. Στη συνέχεια, δοκίμασαν την εφαρμογή χρησιμοποιώντας αναφορές νευρολόγων και δεδομένα σάρωσης εγκεφάλου, διαπιστώνοντας ότι η εφαρμογή ήταν αρκετά ευαίσθητη και συγκεκριμένη ώστε να διαγνώσει με ακρίβεια το εγκεφαλικό σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.

smartphone egkefalos

«Είναι συναρπαστικό να σκεφτόμαστε πώς αυτή η εφαρμογή και η αναδυόμενη τεχνολογία μηχανικής μάθησης θα βοηθήσουν περισσότερους ασθενείς να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού κατά την έναρξη», δήλωσε ο Δρ Radoslav Raychev, αγγειακός και επεμβατικός νευρολόγος από την Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA. “Η γρήγορη και ακριβής αξιολόγηση των συμπτωμάτων είναι επιτακτική ανάγκη για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο θα επιβιώσουν και θα ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους. Ελπίζουμε η ανάπτυξη αυτής της εφαρμογής να αλλάξει τη ζωή και τον τομέα της φροντίδας του εγκεφαλικού.”

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα