18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024

Φυτικές Ίνες: Η χαμηλότερη πρόσληψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για μεταγενέστερη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Φυτικές Ίνες: Η υψηλότερη κατανάλωση διαιτητικών ινών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 18 Ιουλίου στη Διατροφική Φαρμακολογία και θεραπευτική. Ο Minzi Deng, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Central South στην Changsha της Κίνας, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και της μεταγενέστερης εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου IBD, της νόσου Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Η ανάλυση περιελάμβανε 470.669 συμμετέχοντες από την τράπεζα βιολογικών δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου.

dietary fiber

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12,1 ετών, υπήρξε αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (χαμηλότερο έναντι του υψηλότερου πεμπτημορίου: λόγος κινδύνου, 0,74, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 0,58 έως 0,93, P = 0,011) και της νόσου του Crohn (λόγος κινδύνου, 0,48, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 0,32 έως 0,72, P < 0,001). Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με την ελκώδη κολίτιδα (λόγος κινδύνου, 0,92- 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 0,69 έως 1,24- P = 0,595). Η πρόσληψη διαιτητικών ινών από φρούτα και ψωμί συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Crohn, ενώ η πρόσληψη διαιτητικών ινών από δημητριακά μείωσε τον κίνδυνο για ελκώδη κολίτιδα. “Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες συστάσεις για αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών”, γράφουν οι συγγραφείς. “Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την απόκτηση περισσότερων επιδημιολογικών στοιχείων από άλλους πληθυσμούς και τη διερεύνηση του πιθανού ρόλου και των μηχανισμών για συγκεκριμένες πηγές πρόσληψης διαιτητικών ινών στην πρόληψη διαφορετικών υποτύπων και φαινοτύπων της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου “.

woman

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα