20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταινίες ψυχική: Ταινίες που αφορούν ψυχικές ασθένειες και πρέπει να δείτε

Οι ταινίες για τις ψυχικές ασθένειες είναι συχνά στιγματισμένες και οι απεικονίσεις τους για ψυχικές ασθένειες είναι απλά, εντελώς λανθασμένες. Τούτου λεχθέντος, κάθε τόσο το Χόλιγουντ παθαίνει ψυχική ασθένεια – ή τουλάχιστον συστατικά μιας ψυχικής ασθένειας – σωστά ( Διασημότητες με ψυχική ασθένεια που έκαναν τη διαφορά ). Ακολουθούν πέντε ταινίες για τις ψυχικές ασθένειες που θα θελήσετε να παρακολουθήσετε για την ακριβή απεικόνιση της ψυχικής ασθένειας.

psichiki 5

1. The Perks of Being a Wallflower (2012)

Σε αυτήν την ταινία με ψυχικές ασθένειες, ο Τσάρλι, τον οποίο υποδύεται ο Λόγκαν Λέρμαν, είναι ένας έφηβος που βιώνει να είναι «άψυχος» ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αυτοκτονία του καλύτερου φίλου του και τη δική του παρενόχληση ως παιδί. Ο Τσάρλι απεικονίζει με ακρίβεια πολλά συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες – όπως η επανεμπειρία των τραυματικών γεγονότων – και μπορεί να τον δει κανείς να προσπαθεί να αυτοθεραπεύσει τη διαταραχή του πειραματιζόμενος με ναρκωτικά και αλκοόλ.

2. The Soloist (2009)

Αυτή η ταινία ψυχικής ασθένειας απεικονίζει τη σχιζοφρένεια , η οποία είναι μια από τις πιο κακοήθεις ψυχικές ασθένειες και σίγουρα μια που μπορεί να παιχτεί με υπερβολικό και μη ρεαλιστικό τρόπο. Αντί να το κάνει αυτό, όμως, ο Jamie Foxx υποδύεται τον Nathaniel Ayers, έναν άστεγο με σπουδές στο Julliard και με σχιζοφρένεια. Ο χαρακτήρας του Foxx ακούει φωνές και αποσύρεται από τις κοινωνικές καταστάσεις, αντίθετα, προσπαθώντας να πνίξει τις φωνές με τη μουσική.

3. A Beautiful Mind (2009)

Αυτή η βιογραφική ταινία του διάσημου μαθηματικού, John Nash, τον οποίο υποδύεται ο Russell Crowe, δείχνει τους δια βίου αγώνες του με την ψυχική υγεία και την τελική διάγνωσή του με σχιζοφρένεια. Αυτή η ταινία για την ψυχική ασθένεια απεικονίζει ρεαλιστικά την παράνοια, τις αυταπάτες και τις παραισθήσεις όπως μπορεί να φαίνονται σε κάποιον με σχιζοφρένεια. Ο ψυχίατρος της ταινίας είναι επίσης ακριβής και λέει φράσεις όπως «έχει σχιζοφρένεια» αντί να αναφέρεται στον Νας ως «σχιζοφρενή». Αυτή η πρώτη γλώσσα για τους ανθρώπους εστιάζει στον Nash ως άτομο και όχι ως ασθένεια. Το μέρος αυτής της ταινίας που δεν είναι τόσο ρεαλιστικό είναι η ιδέα ότι ο Nash ουσιαστικά θεράπευσε τον εαυτό του αγνοώντας τα συμπτώματά του ( Cures For Schizophrenia ).

4. As Good As It Gets (1997)

Σε αυτήν την ταινία με θέμα την ψυχική ασθένεια, ο Jack Nicholson υποδύεται τον Melvin Udall – έναν επιτυχημένο συγγραφέα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) . Ο Udall παρουσιάζει συμπτώματα ΙΨΔ σε όλη την ταινία, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής να πατήσει σε ρωγμές στο πεζοδρόμιο και να αγγίξει ανθρώπους. Φέρνει και τα δικά του αποστειρωμένα σκεύη φαγητού για φαγητό. Ο Udall συνειδητοποιεί ότι η εμμονή και οι καταναγκασμοί του είναι παράλογες και επηρεάζουν την καθημερινή του λειτουργία, καθώς και οι δύο αυτές πτυχές αποτελούν κριτήρια για τη διάγνωση της ΙΨΔ.

psichiki 4

5. Rain Man (1988)

Αυτή η ταινία με ψυχικές ασθένειες παρουσιάζει αυτισμό. Ο Ρέιμοντ, τον οποίο υποδύεται ο Ντάστιν Χόφμαν, είναι ένας αυτιστικός μάστορας και η ταινία επικεντρώνεται στις σχέσεις ανάμεσα σε αυτόν και τον νευροτυπικό, και μάλλον εγωιστή, αδερφό του (Τσάρλι, τον οποίο υποδύεται ο Τομ Κρουζ). Αυτή μπορεί να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες για τις ψυχικές ασθένειες, καθώς ήταν η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις του 1988 και κέρδισε τέσσερα Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Χόφμαν. Ενώ αυτή η ταινία έφερε στο φως τον αυτισμό με τρόπο που καμία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού δεν είχε ποτέ, ενίσχυσε επίσης τον μύθο ότι όλα τα άτομα με αυτισμό είναι σοφοί, κάτι που είναι κατάφωρα αναληθές.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα