23.1 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Covid Eris: Συναγερμός στη Βρετανία με τη νέα μετάλλαξη Έρις

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι και πάλι σε εγρήγορση αφού μια νέα παραλλαγή του ιού Covid-19 πολλαπλασιάζεται με γρήγορους ρυθμούς. Η υποπαραλλαγή με το όνομα EG.5.1 (Έρις) εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα. Σημειωτέον, η παραλλαγή Eris αναγνωρίστηκε μόλις στις 31 Ιουλίου μετά την εκτίναξη των μολύνσεων από τον ιό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμβουλεύσει τις χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ακολουθήσουν την κατάλληλη συμπεριφορά για την Covid.

covid eris

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 αυξάνεται στη χώρα. Η υπηρεσία υγείας ανέφερε ότι το 5,4% από τα 4.396 αναπνευστικά δείγματα που αναφέρθηκαν μέσω του συστήματος Respiratory DataMart ταυτοποιήθηκαν ως COVID-19. Το συνολικό ποσοστό εισδοχής στο νοσοκομείο COVID-19 για την εβδομάδα 30 ήταν 1,97 ανά 100.000 πληθυσμού, αύξηση από 1,17 ανά 100.000 στην προηγούμενη έκθεση, ανέφερε το UKHSA.

1 στα 7 νέα κρούσματα Covid-19

Επί του παρόντος, η υποπαραλλαγή Eris κάνει ένα στα επτά νέα κρούσματα COVID. “Τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 συνέχισαν να αυξάνονται αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεσή μας. Το 5,4% από τα 4.396 αναπνευστικά δείγματα που αναφέρθηκαν μέσω του συστήματος Respiratory DataMart ταυτοποιήθηκαν ως COVID-19. Αυτό συγκρίνεται με το 3,7% των 4.403 από την προηγούμενη αναφορά.” ανέφερε το UKHSA σε έκθεσή του.

“Το EG.5.1 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως σήμα στην παρακολούθηση στις 3 Ιουλίου 2023, ως μέρος της σάρωσης ορίζοντα λόγω των αυξανόμενων αναφορών διεθνώς, ιδιαίτερα στην Ασία”, ανέφερε η UKHSA. «Στη συνέχεια αυξήθηκε από σήμα παρακολούθησης σε παραλλαγή V-23JUL-01 στις 31 Ιουλίου 2023, λόγω του αυξανόμενου αριθμού γονιδιωμάτων στα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου και της συνεχούς ανάπτυξης διεθνώς. Η δήλωση αυτής της γενεαλογίας ως παραλλαγής θα επιτρέψει περαιτέρω λεπτομερή χαρακτηρισμό και ανάλυση», ανέφερε.

Το ποσοστό εισαγωγής στο νοσοκομείο εξακολουθεί να είναι χαμηλό

Οι ιατροί εμπειρογνώμονες από τον οργανισμό υγείας τόνισαν ότι το συνολικό ποσοστό εισαγωγής στο νοσοκομείο παραμένει εξαιρετικά χαμηλό και το τμήμα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Συνέστησαν μάλιστα να ακολουθήσει την κατάλληλη συμπεριφορά του Covid για να προστατευτεί.

metallaxi covid

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην έκθεση αυτής της εβδομάδας. Έχουμε επίσης δει μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Τα συνολικά επίπεδα εισαγωγής εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και επί του παρόντος δεν βλέπουμε παρόμοια αύξηση στις εισαγωγές στη ΜΕΘ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αυτά τα ποσοστά», δήλωσε η Δρ Mary Ramsay, Επικεφαλής Εμβολιασμού του UKHSA.

«Το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας προστατεύει από τον COVID-19 και άλλα σφάλματα και ιούς. Εάν έχετε συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, σας συνιστούμε να μείνετε μακριά από άλλους όπου είναι δυνατόν», είπε. Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ο οργανισμός υγείας παρακολουθεί την κίνηση του ιού και ο τρέχων εμβολιασμός θα πρέπει να είναι αρκετός για προστασία, αλλά οι χώρες και οι λαοί τους δεν πρέπει να αφήσουν την επιφυλακή τους.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα