27 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

ΠΟΥ: Ζητά μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της υγείας στην Συρία

Κινδυνεύουν ζωές και “το κόστος της αδράνειας είναι απλώς πολύ υψηλό”, δήλωσε ο Δρ Χανάν Μπάλχι, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο, σε δήλωση το Σάββατο μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψης στη Συρία. Εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις επί τόπου. «Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη είναι συγκλονιστικός και οι θύλακες κρίσιμων ευπαθειών εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά μέρη της χώρας», είπε.

siria igeia 1

Επιδεινώνοντας αυτήν την ήδη καταστροφική κατάσταση, οι αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις στην περιοχή κινδυνεύουν να κλιμακωθούν περαιτέρω στη Συρία. Ο τομέας της υγείας στη Συρία πλήττεται από έλλειψη πόρων, αλλά και από μια κοινωνικοοικονομική κατάσταση που επιδεινώνεται ραγδαία λόγω της συνεχιζόμενης ανασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής, των περιβαλλοντικών κινδύνων, του εκτοπισμού, της φτώχειας και της επαρκής πρόσβασης σε τρόφιμα.

Στις συζητήσεις της με αξιωματούχους, η Δρ. Balkhy τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του πολυτομεακού συντονισμού για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είπε ότι οι χρόνιες ασθένειες ευθύνονται για σχεδόν το 75 τοις εκατό όλων των θανάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Τα αυξανόμενα ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών και των μητέρων, λόγω της φτώχειας, είναι επίσης εξαιρετικά ανησυχητικά.

Τριπλασιάστηκε ο παιδικός υποσιτισμός

Τα ποσοστά του παγκόσμιου οξέος υποσιτισμού στα κάτω των πέντε ετών έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είπε. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των παιδιών με καθυστέρηση σε πέντε από τις 14 επαρχίες έχει αυξηθεί, με ορισμένες περιοχές να βιώνουν καταστροφικά επίπεδα. Η Συρία παραμένει επίσης μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού στον κόσμο. Περισσότεροι από 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Επισήμανε την κατάσταση στο Χαλέπι στα βόρεια, όπου η ζωή είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της παρατεταμένης σύγκρουσης και του φονικού σεισμού που έπληξε την περιοχή και τη γειτονική Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023. «Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει σε καινοτόμες αλλά μη ασφαλείς προσεγγίσεις για τη θέρμανση και το μαγείρεμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών και οικιακών εγκαυμάτων, ιδιαίτερα για τα παιδιά», είπε.

Το σύστημα υγείας «εξαιρετικά εύθραυστο»

Σημείωσε ότι σε όλη τη Συρία, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναφερθεί τακτικά υπερπλήρεις συνθήκες διαβίωσης και περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, κρούσματα χολέρας, σοβαρές οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, ιλαρά, ψείρες και ψώρα. «Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, το σύστημα υγείας της Συρίας παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο», είπε. Σήμερα, λίγο πάνω από το 60% τόσο των νοσοκομείων όσο και των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι πλήρως λειτουργικά και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

«Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε συστήματος υγείας, έχει εγκαταλείψει τη χώρα», πρόσθεσε. Επιπλέον, παρά το έργο που έχει γίνει από τον ΠΟΥ και τους εταίρους για την αποκατάσταση και την αποκατάσταση των υπηρεσιών υγείας, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παραμένει περιορισμένη. Ανησυχούσε εξαιρετικά για την κατάσταση στον περιβόητο προσφυγικό καταυλισμό Al-Hol, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά, όπου οι οικογένειες πρώην μαχητών του ISIL κρατούνται εδώ και χρόνια.

syria ygeia 1

Ο ΠΟΥ είναι ένας από τους κύριους παρόχους υγείας στο Al-Hol, όπου τόσο οι ανάγκες όσο και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιοι. Από τις 9 Μαΐου, η διοίκηση του στρατοπέδου έχει ανακαλέσει την πρόσβαση του ΠΟΥ, αφού ελλείψεις χρηματοδότησης ανάγκασαν την υπηρεσία του ΟΗΕ να σταματήσει τις ιατρικές παραπομπές. «Η απεριόριστη πρόσβασή μας στους ανθρώπους στον καταυλισμό πρέπει να αποκατασταθεί σε ευθυγράμμιση με τις ανθρωπιστικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνουμε την εντολή μας για τη δημόσια υγεία», είπε.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα