19.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Κωνσταντίνου και Ελένης – Σπουδαία γιορτή σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων και του Αγίου Παχωμίου του Νέου του εν Φιλαδελφεία. Σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι: Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κωσταντίνος, Κωνσταντίνα, Κωνσταντία, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Νάντια, Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Ελίνα, Λένα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα, Ελενάκι, Νίτσα και Νέλη.

1 eortologio 4

Εορτολόγιο 21 Μαΐου

Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης για τις σημαντικές υπηρεσίες τους στον Χριστιανισμό. Τους αποκαλεί Ισαποστόλους για τη συνεισφορά τους στην προώθηση της χριστιανικής πίστης. Αυτή την ημέρα γιορτάζουν όσοι έχουν τα ονόματα Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα, Ελένη και Έλενος.

Ο Κωνσταντίνος (272-337) κυβέρνησε από το 306 μέχρι το θάνατό του. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκείας το 313, σταμάτησε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, διευκολύνοντας την ελεύθερη άσκηση της χριστιανικής λατρείας και την εξάπλωση της θρησκείας. Το 325 συγκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας, όπου απηύθυνε προσωπικά λόγο. Αυτή η σύνοδος ήταν καθοριστική για την πορεία του Χριστιανισμού, καθώς καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και καθόρισε το Σύμβολο της Πίστεως. Λίγο πριν πεθάνει, βαπτίστηκε χριστιανός.

1 eortologio 3

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τον Μέγα Κωνσταντίνο ως άγιο, καθώς η ιστορική έρευνα του αποδίδει την εντολή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου (από την πρώτη του σύζυγο Μινερβίνη) και της δεύτερης συζύγου του Φαύστας (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, Κρίσπος και Φαύστα είχαν ερωτική σχέση). Ωστόσο, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλικανική Εκκλησία και διάφορες Λουθηρανικές ομολογίες τιμούν τη μνήμη του. Η βασιλομήτωρ Ελένη (246/250 – 327/330) ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους και χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 18 Αυγούστου.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα