19.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Φερρόπτωση: Έρευνες δείχνουν ότι εμφανίζεται σε πνεύμονες ασθενών με σοβαρή COVID-19

Φερρόπτωση: Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις COVID-19, οι πνεύμονες υφίστανται ακραία βλάβη, με αποτέλεσμα μια σειρά απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων όπως η πνευμονία, η φλεγμονή και το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Η βασική αιτία αυτών των ευρείας κλίμακας αντιδράσεων στους πνεύμονες παρέμενε μέχρι τώρα ασαφής. Μια νέα μελέτη από ερευνητές της Κολούμπια και του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια ρίχνει φως σε αυτό το μυστήριο.

ferroptosis covid 19

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, διαπίστωσε ότι η φερρόπτωση, μια μορφή κυτταρικού θανάτου που ονομάστηκε και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στο Κολούμπια το 2012, είναι ο κύριος μηχανισμός κυτταρικού θανάτου που βρίσκεται στη βάση της πνευμονικής νόσου COVID-19. Το εύρημα δείχνει ότι η σκόπιμη διακοπή της φερρόπτωσης με υποψήφια θεραπευτικά φάρμακα θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα της COVID-19. «Αυτό το εύρημα προσθέτει κρίσιμη εικόνα για την κατανόησή μας για το πώς η COVID-19 επηρεάζει το σώμα που θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να καταπολεμούμε απειλητικές για τη ζωή περιπτώσεις της νόσου», δήλωσε ο καθηγητής Brent Stockwell, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης. Η Ferroptosis αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Stockwell το 2012. Η Ferroptosis είναι μια ασυνήθιστη μορφή κυτταρικού θανάτου κατά την οποία ορισμένα κύτταρα πεθαίνουν επειδή τα εξωτερικά στρώματα λίπους τους καταρρέουν. Διαφέρει από το πιο κοινό είδος κυτταρικού θανάτου, που συμβαίνει τόσο σε περιβάλλοντα ασθενειών όσο και σε φυσιολογικές διαδικασίες όπως η γήρανση και περιλαμβάνει τα κύτταρα που κόβουν τα μόρια στο εσωτερικό τους.

ferroptosi c covid 19 infections

Από τότε που πρότεινε την έννοια της φερρόπτωσης, το εργαστήριο Stockwell έδειξε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για τις φυσιολογικές σωματικές διαδικασίες, αλλά ότι μπορεί επίσης να επιτεθεί και να σκοτώσει υγιή κύτταρα σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Λου Γκέριγκ. Αν και η φερρόπτωση μπορεί να είναι καταστροφική, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για τα καλά. Η σκόπιμη πρόκληση φερρόπτωσης θα μπορούσε να εξουδετερώσει ασθένειες όπως ο καρκίνος όπου η αχαλίνωτη κυτταρική ανάπτυξη εμφανίζεται επικίνδυνα. Η ικανότητα αναστολής της φερρόπτωσης, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να προσφέρει στους γιατρούς νέους τρόπους καταπολέμησης του κυτταρικού θανάτου που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, όπως στην περίπτωση της πνευμονοπάθειας COVID-19. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά τα σημαντικά νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ολέθρια ασθένεια, η οποία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, εξακολουθεί να μειώνει τα αποτελέσματα της υγείας και οδηγεί σε θάνατο», δήλωσε ο Stockwell.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα