22.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ευρωζώνη: Αυξήθηκαν τα επίτοκα επιχειρηματικών δανείων τον Μάρτιο – Μειωθήκαν στα στεγαστικά

Το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε  ,παρά την αναμενόμενη έναρξη της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

stournaras

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη που βάζουν φρένο στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ με εντεινόμενο βηματισμό. Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, η πρώτη μείωση επιτοκίων στην Ευρωζώνη αναμένεται τον Ιούνιο και είναι πιθανό να υπάρξει μία ακόμη τον Ιούλιο. Όμως, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης καθιστούν πλέον πιθανότερες τρεις μειώσεις επιτοκίων αντί για τέσσερις, μέσα στο 2024.

 Μειώθηκαν τα  επίτοκα  στα στεγαστικά δάνεια

Ενώ μειώθηκαν τα  επίτοκα   στα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για νέα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 5,18%, ενώ το μέσο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά μειώθηκε κατά 5 μ.β. στο 3,80%.

Το μέσο επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5 μ.β. στο 3,68%, ενώ των καταθέσεων όψεως παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 0,90%.

Το μέσο επιτόκιο για νέες προθεσμιακές καταθέσεις από νοικοκυριά καθώς και για καταθέσεις όψεως παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα στο 3,16% και 0,39%, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον μήνα Μάρτιο δείχνουν ότι:

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 5,18% και μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,80% για νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας.

Το επιτόκιο για νέα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 5,16%. Το επιτόκιο νέων δανείων ίδιου μεγέθους με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης, στο 5,17%. Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,96%. Στην περίπτωση νέων δανείων έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 5,39%. Το επιτόκιο των νέων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος σε ατομικές επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητο, στο 5,62%.

Στα δάνεια προς νοικοκυριά, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας μειώθηκε τον Μάρτιο του 2024. Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,79%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω του ενός και έως πέντε ετών παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 4,00%. Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, στο 3,57%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,44%.
Την ίδια περίοδο το επιτόκιο των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά για κατανάλωση μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης, στο 7,82%.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα