20.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Ελονοσία βακτήρια: Τα ασφαλή βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν στην εκρίζωση της ελονοσίας

Ένα φυσικό βακτήριο που βρέθηκε από επιστήμονες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την ποσότητα του παρασίτου της ελονοσίας στα κουνούπια, ένα δυνητικά σημαντικό εύρημα για τις προσπάθειες να σταματήσει η ασθένεια που σκοτώνει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους ετησίως. Το βακτήριο γνωστό ως TC1 μείωσε το φορτίο των παρασίτων τόσο στο έντερο όσο και στους σιελογόνους αδένες του κουνουπιού και έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη μετάδοση στον άνθρωπο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science.

vaktiria elonosia

Έως το 2030, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει να μειώσει τόσο τη συχνότητα της ελονοσίας όσο και τη θνησιμότητα από τη νόσο κατά 90% και να την εξαλείψει σε 35 χώρες. Ωστόσο, το παράσιτο γίνεται ανθεκτικό στα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα και εντομοκτόνα – και υπάρχει η απειλή ότι η κλιματική αλλαγή θα ωθήσει τη μετάδοση από τις τροπικές κυρίως περιοχές σε νέες περιοχές.

Είναι σημαντικό ότι το TC1 δεν σκοτώνει το έντομο ούτε επηρεάζει την ικανότητά του να αναπαραχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για το κουνούπι ή το παράσιτο να αναπτύξει αντίσταση στα βακτήρια, σύμφωνα με ερευνητές από το GSK, το Johns Hopkins Research Institute και το Fundación MEDINA. Τα βακτήρια πιστεύεται επίσης ότι είναι περιβαλλοντικά ασφαλή. Το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτός ο βιολογικός έλεγχος εξακολουθεί να εξετάζεται.

Οι δυνατότητες περιλαμβάνουν τη χρήση υφιστάμενων μεθόδων, όπως:

  • η επεξεργασία του νερού όπου αναπαράγονται τα κουνούπια,
  • οι παγίδες τροφής
  • και η επικάλυψη ή ο ψεκασμός εσωτερικών επιφανειών και διχτυών κρεβατιού.

elonosia

Αυτές είναι ήδη ευρέως χρησιμοποιούμενες πρακτικές στην Αφρική, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 95% των 247 εκατομμυρίων παγκόσμιων κρουσμάτων το 2021. Η έρευνα περιλαμβάνει δεδομένα από προκαταρκτικές ημι-επίπεδες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με το Institut de Recherche en Sciences de la Santé σε μια περιορισμένη εγκατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο. Το επόμενο βήμα θα ήταν μεγαλύτερες μελέτες πεδίου.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα