21.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Σπονδυλική στήλη: Η φυματίωση της σπονδυλικής στήλης είναι ιάσιμη με έγκαιρη ανίχνευση

Η φυματίωση της σπονδυλικής στήλης, που ονομάζεται επίσης «νόσος του Pott» στα αρχικά της στάδια, συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως γενικευμένη μηχανική οσφυαλγία. Επομένως, οι ασθενείς πρέπει να κατανοήσουν τη φύση του πόνου. Ο πόνος της φυματίωσης της σπονδυλικής στήλης αυξάνεται τη νύχτα λόγω της μυϊκής χαλάρωσης, σε αντίθεση με τον μηχανικό πόνο στην πλάτη, που ανακουφίζεται τη νύχτα. Όταν ένα άτομο προσβάλλεται από φυματίωση της σπονδυλικής στήλης, τα σπονδυλικά οστά θα καταστραφούν με παρακείμενους δίσκους που οδηγούν σε πόνο.

fimatiosi 2

Σε βαριές και χρόνιες περιπτώσεις

Η ασθένεια εξαπλώνεται στον επισκληρίδιο χώρο συμπιέζοντας τον νωτιαίο μυελό και προκαλώντας αδυναμία. Οι ακτινογραφίες και οι προηγμένες έρευνες όπως η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία βοηθούν στη διάγνωση. Η φυματίωση της σπονδυλικής στήλης, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, καταστρέφει τους δίσκους μεταξύ των οστών. Ευτυχώς, αυτού του είδους οι ακραίες επιπλοκές είναι σπάνιες. Η θεραπεία της κανονικής φυματίωσης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να διαρκέσει ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται με βιοψία για ακριβή διάγνωση. 

Φυματίωση ανθεκτική σε πολλαπλά φάρμακα

Επίσης, στην περίπτωση της φυματίωσης MDR (Multi Drug Resistant), όπου οι ασθενείς αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν καλά στα περισσότερα από τα αντιφυματικά φάρμακα πρώτης γραμμής, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση.

Ιατρική συμβουλή

Η μόνη συμβουλή για τους ασθενείς με φυματίωση της σπονδυλικής στήλης είναι να ολοκληρώσουν τη φαρμακευτική αγωγή και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν την αφήσουν ενδιάμεσα, χωρίς να συμβουλευτούν το γιατρό τους, για να αποφύγουν περιττές επιπλοκές που οδηγούν σε πιο επιθετική θεραπεία με τη μορφή χειρουργικής επέμβασης. 

fimatiosi

Οι ασθενείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η φυματίωση της σπονδυλικής στήλης είναι πλήρως ιάσιμη εάν εντοπιστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί καλά με αντιφυματική φαρμακευτική αγωγή.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα