26.2 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Καρκίνος του Παγκρέατος: Θεραπευτικές δυνατότητες της ένωσης φυτικού εκχυλίσματος για τη νόσο

Καρκίνος του Παγκρέατος: Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Joshua Ko Ka-shun, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Διδασκαλίας και Έρευνας της Σχολής Κινέζικης Ιατρικής στο HKBU, διαπίστωσε ότι η ισολικιριτιγενίνη, μια ένωση φυτικού εκχυλίσματος του κινεζικού φυτικού φαρμάκου γλυκόριζας, μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη του καρκίνου του παγκρέατος. Έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Βαπτιστών του Χονγκ Κονγκ (HKBU) διαπίστωσε ότι η ισολικιριτιγενίνη (ISL), ένα φλαβονοειδές που απομονώνεται από το κινεζικό φυτικό φάρμακο γλυκόριζα, μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη του καρκίνου του παγκρέατος. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των συμβατικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Είναι η πρώτη φορά που μια ερευνητική ομάδα αναφέρει το αντικαρκινικό δυναμικό της ισολικιριτιγενίνης ISL στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό Phytomedicine και παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου 2023 που πραγματοποιήθηκε στις 12-15 Ιουνίου στο Τορίνο της Ιταλίας.

un

Ο καρκίνος του παγκρέατος ως “σιωπηλός δολοφόνος”

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποκαλείται συχνά “σιωπηλός δολοφόνος”, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα μέχρι να προχωρήσει και να εξαπλωθεί. Σύμφωνα με τις Παγκόσμιες Στατιστικές για τον Καρκίνο 2020 που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, η αναλογία θνησιμότητας προς επίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος είναι μεγαλύτερη από 93%. Είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στο Χονγκ Κονγκ. Η επέμβαση Whipple (παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή) είναι η μόνη διαθέσιμη θεραπευτική αγωγή του καρκίνου του παγκρέατος. Ωστόσο, μόνο το 20% των ασθενών είναι κατάλληλο για εκτομή και το ποσοστό υποτροπής είναι υψηλό. Σε μη εξαιρέσιμες περιπτώσεις και σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος, το χημειοθεραπευτικό φάρμακο γεμσιταβίνη (GEM) παραμένει η κύρια θεραπεία. Ωστόσο, η συνδυασμένη θεραπεία με βάση τη γεμσιταβίνη GEM παρουσιάζει βαθιά χημειοαντίσταση με σοβαρή συστηματική τοξικότητα.

un a

Το εκχύλισμα Gancao ταυτοποιήθηκε ως αντικαρκινικός παράγοντας

Στην αναζήτηση εναλλακτικών θεραπειών για τον καρκίνο του παγκρέατος, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Joshua Ko Ka-Shun, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Διδασκαλίας και Έρευνας της Σχολής Κινέζικης Ιατρικής του HKBU, εξέτασε όλους τους πιθανούς δείκτες ασθένειας του καρκίνου του παγκρέατος και τις βιολογικές θεραπευτικές δραστηριότητες φυτοχημικών ουσιών από το φαρμακευτικό φυτό Glycyrrhiza glabra (γλυκόριζα ή Gancao στα κινεζικά) χρησιμοποιώντας φαρμακολογία δικτύου. Η φαρμακολογία δικτύων είναι ένας αναδυόμενος κλάδος που καταγράφει συστηματικά τις μοριακές αλληλεπιδράσεις ενός μορίου φαρμάκου σε ένα ζωντανό κύτταρο χρησιμοποιώντας πολύπλοκους υπολογισμούς και έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στην ανακάλυψη βοτανικών φαρμάκων. Χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση, η ομάδα εντόπισε τη γεμσιταβίνη ISL ως πιθανόν αντικαρκινικό παράγοντα για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Με μια σειρά κυτταρικών πειραμάτων, η ομάδα απέδειξε ότι η γεμσιταβίνη ISL κατέστειλε την ανάπτυξη και προκάλεσε την απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. Σε δύο ανθρώπινες σειρές κυττάρων καρκίνου του παγκρέατος που εφαρμόστηκαν με συγκεντρώσεις 12,5 μΜ και 25 μΜ ισολικιριτιγενίνης ISL αντίστοιχα, τα ποσοστά επιβίωσης των κυττάρων τους ήταν περίπου 50% και 80% χαμηλότερα από τα κύτταρα ελέγχου χωρίς εφαρμογή ισολικιριτιγενίνης ISL. Το ποσοστό απόπτωσης σε προχωρημένο στάδιο στις δύο κυτταρικές σειρές ήταν 11% και 13% αντίστοιχα, σε σύγκριση με λιγότερο από 5% στα κύτταρα ελέγχου.

Αναστέλλει την εξέλιξη του καρκίνου με λιγότερες παρενέργειες

“Η ισολικιριτιγενίνη ISL διαθέτει τη μοναδική ιδιότητα να αναστέλλει την εξέλιξη του καρκίνου του παγκρέατος μέσω του αποκλεισμού της αυτοφαγίας, η οποία είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος καθαρίζουν τα κατεστραμμένα ή περιττά συστατικά. Ο αποκλεισμός της αυτοφαγίας σε προχωρημένο στάδιο στα πειράματά μας έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων”, δήλωσε ο Δρ Ko. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε περαιτέρω ένα μοντέλο όγκου σε ποντίκια για να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα της ισολικιριτιγενίνης ISL στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος in vivo. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με εφαρμογή γεμσιταβίνης GEM (ομάδα GEM), ISL (ομάδα  ISL) και χωρίς παράγοντα θεραπείας (ομάδα ελέγχου). Η ομάδα ισολικιριτιγενίνης ISL χωρίστηκε περαιτέρω σε δύο υποομάδες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με 30mg/kg και 60mg/kg ισολικιριτιγενίνης ISL. Την 21η ημέρα του πειράματος, οι όγκοι της ομάδας ελέγχου και της ομάδας GEM ήταν 1.000 mm3 και 400 mm3 αντίστοιχα. Οι όγκοι των δύο υποομάδων που έλαβαν θεραπεία με 30mg/kg και 60mg/kg γεμσιταβίνης ISL ήταν περίπου 500 mm3 και 300 mm3 αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ισολικιριτιγενίνης ISL επέδειξε αποτελέσματα θεραπείας συγκρίσιμα με εκείνα της GEM. Εν τω μεταξύ, σε σύγκριση με την GEM, η ισολικιριτιγενίνη ISL εμφάνισε λιγότερες παρενέργειες στα ποντίκια, συμπεριλαμβανομένης της ουδετεροπενίας (πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων), της αναιμίας και της απώλειας σωματικού βάρους.

un b

Ενισχύει τα αποτελέσματα των χημειοθεραπειών

Τα τρέχοντα χημειοθεραπευτικά φάρμακα πρώτης γραμμής για τον καρκίνο του παγκρέατος, όπως η GEM και η 5-φθοροουρακίλη (5-FU), συνδέονται συχνά με χημειοαντίσταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά επάγουν την αυτοφαγία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, και συνεπώς θέτει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα της θεραπείας τους. Για να διερευνήσει τη δυνατότητα της γεμσιταβίνης ISL να εξουδετερώνει τη χημειοαντίσταση της GEM και της 5-FU, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε πειράματα με κύτταρα καρκίνου του παγκρέατος που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με GEM ή 5-FU μόνα τους και με GEM ή 5-FU μαζί με ISL. Το ποσοστό αναστολής της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος που εφαρμόστηκαν με GEM και  ISL μαζί είναι 18% υψηλότερο από τη χρήση μόνο GEM, ενώ το ποσοστό αναστολής της ανάπτυξης με τη χρήση 5-FU και ισολικιριτιγενίνης ISL μαζί είναι 30% υψηλότερο από τη χρήση μόνο 5-FU. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ISL μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα της θεραπείας των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων μέσω της παρεμπόδισης της αυτοφαγίας, η οποία ευνοεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. “Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ανοίγουν μια νέα οδό για την ανάπτυξη της ισολικιριτιγενίνης ISL ως νέου αναστολέα της αυτοφαγίας στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με άλλους ερευνητικούς εταίρους για την περαιτέρω αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της πιθανής κλινικής εφαρμογής της ισολικιριτιγενίνης ISL στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος”, δήλωσε ο Δρ Ko.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα