26.2 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Πόνος νευροεπιστήμη: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μετρηθεί ο πόνος;

Η εμπειρία του πόνου κάθε ατόμου είναι μοναδική — αλλά αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία. Η εμπειρία του πόνου παραμένει αδιαπέραστη στους επιστήμονες επειδή είναι τόσο μεταβλητή. Έτσι, οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί εξακολουθούν να βασίζονται σε υποκειμενικές αξιολογήσεις, όπως να ζητούν από τους ασθενείς να βαθμολογήσουν τον πόνο τους σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το δέκα.

ponos neuroepistimi

Αλλά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε νέες ιδέες για έναν τύπο εγκεφαλικών κυμάτων που ονομάζονται ταλαντώσεις γάμμα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέονται με την αντίληψη του πόνου. Για πρώτη φορά, αποδείχθηκε ότι οι ταλαντώσεις γάμμα διαφέρουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων, αλλά ότι το μοτίβο απόκρισης των ανθρώπων στον πόνο παρέμεινε το ίδιο με την πάροδο του χρόνου. Με άλλα λόγια, τα άτομα που δεν εμφανίζουν κύματα όταν πονούν πιθανότατα δεν θα τα δείξουν σε επόμενη εγγραφή (όταν νιώσουν ξανά πόνο), ενώ όσοι εμφανίζουν μεγάλη ανταπόκριση πιθανότατα θα το ξαναδείξουν.

Ο πόνος είναι εξ ορισμού μεταβλητός: η International Association for the Study of Pain τον ορίζει ως μια προσωπική, δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που επηρεάζεται από βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ο πόνος είναι συχνά διαφορετικός σε ποιότητα (θαμπός, οξύς, συγκλονιστικός, σφύσιμος) και μπορεί να είναι δύσκολο να τον θυμηθεί κανείς σωστά.

Για να περιπλέκουμε τα πράγματα, αν και ο πόνος (η ασυνείδητη επεξεργασία των δυσάρεστων ερεθισμάτων) συνήθως οδηγεί σε πόνο, η έρευνα δείχνει ότι το ένα μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Ένας αντικειμενικός δείκτης πόνου θα παρακάμπτει τις στρεβλώσεις που προκαλούνται από γνωστικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Και θα βοηθούσε τους ασθενείς που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν (όπως εκείνους σε φυτική κατάσταση) καθώς και τα μικρά παιδιά και τα μωρά.

Η μακρά αναζήτηση ενός μετρητή πόνου

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι τεχνολογικές εξελίξεις έδωσαν στους ερευνητές την ευκαιρία να αρχίσουν επιτέλους να αναπτύσσουν μια αντικειμενική μέτρηση του πόνου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι τεχνικές νευροαπεικόνισης όπως οι σαρώσεις PET και οι fMRI έγιναν ένας δημοφιλής τρόπος μελέτης του πόνου. Αυτό οδήγησε σε εστίαση σε φυσιολογικά μέτρα της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Οι επιστήμονες ενθουσιάστηκαν με την ιδέα του εντοπισμού κάποιου είδους «κέντρου πόνου» ή «δικτύου πόνου» μέσα στον εγκέφαλο. Ωστόσο, μελέτες για την ενεργοποίηση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια πειραμάτων πόνου έδειξαν ότι ακόμη και αβλαβή ερεθίσματα:

  • ζεστασιά,
  • άγγιγμα,
  • ή δόνηση όταν οι συμμετέχοντες δεν το περίμεναν

 

μπορούν να ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλο παρόμοια με επώδυνα ερεθίσματα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η απόκριση του εγκεφάλου στην επώδυνη ζέστη επηρεάζεται έντονα από το επίπεδο εγρήγορσης και προσοχής του ατόμου. Τόσο η απόκριση του εγκεφάλου σας όσο και η συνειδητή σας αντίληψη για τον πόνο επηρεάζονται από το πόση προσοχή δίνετε σε αυτόν.

ponos

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η απόκριση του εγκεφάλου στον πόνο δεν έχει πάντα μια ουσιαστική σχέση με το επίπεδο πόνου που βιώνει ένα άτομο – η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα δεν σημαίνει πάντα έντονο πόνο. Οι συμφραζόμενοι παράγοντες, η μεθοδολογία της μελέτης και οι βιολογικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων μπορούν όλα να επηρεάσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Έτσι, έγινε σαφές ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν θα έδινε ένα αντικειμενικό μέτρο του πόνου. Οι ερευνητές έπρεπε να καταλάβουν περισσότερα για την απόκριση του εγκεφάλου στη διέγερση.

Εγκεφαλικές ταλαντώσεις

Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι ο τύπος του εγκεφαλικού κύματος που ονομάζεται ταλαντώσεις γάμμα είναι ένα καλό μέτρο της ανθρώπινης απόκρισης στο ερέθισμα γενικά, όχι μόνο στον πόνο. Στη δεκαετία του 2000, η πειραματική εργασία έδειξε ότι οι ταλαντώσεις γάμμα αυξήθηκαν σε πλάτος μετά από σύντομα και παρατεταμένα θερμικά επώδυνα ερεθίσματα σε υγιείς εθελοντές.

Οι ταλαντώσεις γάμμα μπορεί να ελέγχουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. Η έρευνα ασθενών και η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο φάνηκε να υποστηρίζει την ιδέα ότι οι ταλαντώσεις γάμμα θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν την αντίληψη του πόνου καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη απόκριση του εγκεφάλου στον πόνο.

 

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα