26.5 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

ΔΕΠΥ: Είναι η ΔΕΠΥ διαφορετική για τις γυναίκες;

Η καθημερινή ζωή μπορεί να είναι τόσο πολυάσχολη, γεμάτη με συνεχείς πολλαπλές εργασίες και φαινομενικά ατελείωτες εργασίες. Η αναβλητικότητα, η αποδιοργάνωση και τα ημιτελή έργα μπορεί να φαίνονται φυσιολογικά, αλλά μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη αιτία: η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Και η κατάσταση συχνά παραβλέπεται για μια ομάδα συγκεκριμένα: τις γυναίκες.

depy gynaikes

Κατανόηση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ στις γυναίκες

Η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που εκδηλώνεται με απροσεξία, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία και την ποιότητα ζωής. Αν και τα ακριβή αίτια της ΔΕΠΥ δεν είναι πλήρως κατανοητά, υπάρχει ένα ισχυρό γενετικό στοιχείο που μπορεί να επηρεαστεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες και στρες. Τα συμπτώματα ΔΕΠΥ μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, αλλά γενικά εμπίπτουν σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  • Έλλειψη προσοχής: Δυσκολεύεται να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, να είστε αποδιοργανωμένοι, να ξεχνάτε, να καθυστερείτε και συχνά να αλλάζετε θέματα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Δυσκολία στην παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων, των ραντεβού και των αντικειμένων, η συχνή απώλεια ή η εσφαλμένη τοποθέτηση αντικειμένων και η ανάγκη βοήθειας με τη διαχείριση χρόνου.
  • Υπερκινητικότητα: Ανησυχία (είτε παρατηρείται είτε εσωτερικά αισθητή), πάντα κίνηση, ταραχή, δυσκολία χαλάρωσης, υπερβολική ομιλία.
  • Παρορμητικότητα: Διακόπτοντας τους άλλους ενώ μιλάτε, παίρνετε γρήγορες αποφάσεις χωρίς σκέψη και εμπλέκεστε σε ορισμένες επικίνδυνες συμπεριφορές.
  • Μερικά άλλα κοινά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, υπερευαισθησία στην κριτική, δυσκολία χειρισμού του στρες και της κριτικής, το άγχος και τη χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση.

 

Αλλά η διάγνωση της ΔΕΠΥ σε γυναίκες και κορίτσια μπορεί να είναι περίπλοκη. Οι δάσκαλοι και οι γονείς μπορεί να έχουν προκαταλήψεις που καθιστούν λιγότερο πιθανό να παραπέμψουν ένα κορίτσι για θεραπεία ΔΕΠΥ. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν συμπτώματα που είναι «καλυμμένα» ή «πετούν κάτω από το ραντάρ», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποδιάγνωση και καθυστερημένη θεραπεία. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν απροσεξία παρά υπερκινητικότητα και έτσι μπορεί να μην γίνονται αντιληπτές από τους άλλους.

Οι γυναίκες με ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να έχουν περισσότερα αγχώδη ή καταθλιπτικά συμπτώματα (τα οποία μπορεί είτε να σχετίζονται με ΔΕΠΥ ή άλλες ανεξάρτητες ψυχιατρικές διαταραχές), χαμηλή αυτοεκτίμηση, χρόνιο στρες και δυσκολίες με τις σχέσεις και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν από ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Άλλες κοινές παθήσεις που εντοπίζονται σε γυναίκες με ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν τικ, διατροφικές διαταραχές και ινομυαλγία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα εμφανίσουν όλες αυτές οι γυναίκες με ΔΕΠΥ όλα αυτά τα συμπτώματα και ορισμένες μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα συνολικά, επομένως είναι απαραίτητο να λάβετε μια λεπτομερή διάγνωση από έναν έμπειρο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα του ατόμου, το ιατρικό ιστορικό. και λειτουργούν σε διάφορους τομείς της ζωής.

Πώς οι γυναίκες μπορούν να λάβουν υποστήριξη και θεραπεία για τη ΔΕΠΥ

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ΔΕΠΥ, μην απελπίζεστε. Ο Frances Levin, MD, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Kennedy-Leavy στο Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών Vagelos University Columbia, προσφέρει μερικά βήματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να λάβουν βοήθεια:

  • Μιλήστε με τον γιατρό σας. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ΔΕΠΥ, μιλήστε με το γιατρό σας για να λάβετε μια σωστή διάγνωση και τις κατάλληλες επιλογές θεραπείας. Η διάγνωση ΔΕΠΥ απαιτεί ενδελεχή αξιολόγηση και δεν μπορεί να γίνει από μια σύντομη αξιολόγηση. Ενώ οι νευροψυχολογικές εξετάσεις μπορεί να παρέχουν σημαντικές βοηθητικές πληροφορίες, δεν θα πρέπει, από μόνες τους, να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ.
  • Λάβετε θεραπεία. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των αρνητικών προτύπων σκέψης και συμπεριφορών. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων μηχανισμών αντιμετώπισης και στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων. Συχνά, τα άτομα με ΔΕΠΥ δεν έχουν μάθει πώς να εκτελούν σύνθετες εργασίες ή πώς να οργανώνουν εργασίες και μπορεί να υποφέρουν από παραλυτική αναβλητικότητα. Η CBT μπορεί να βοηθήσει με αυτές τις πτυχές της ΔΕΠΥ.
  • Εγγραφείτε σε μια ομάδα υποστήριξης. Μια εξαιρετική πηγή υποστήριξης για γυναίκες με ΔΕΠΥ. Αυτές οι ομάδες παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστούν εμπειρίες και στρατηγικές με άλλους που κατανοούν τις προκλήσεις της ζωής με ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα την ανατροφή και την ανατροφή των παιδιών.
  • Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, μια υγιεινή διατροφή και αρκετός ύπνος, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.
  • Να προσέχετε τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να εξασκείτε τη φροντίδα του εαυτού σας, συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων, της ενασχόλησης με ευχάριστες δραστηριότητες και δίνοντας προτεραιότητα στον χρόνο χαλάρωσης και μείωσης του στρες.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά απαιτούν μια πολύπλευρη προσέγγιση για να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης και να βελτιώσουν τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα