26.9 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Long Covid: Κατανοώντας τους παράγοντες κινδύνου

Στις αρχές της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι που είχαν λοίμωξη από SARS-Cov-2 ή COVID-19 άρχισαν να αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να αποτινάξουν τα συμπτώματά τους ακόμη και μετά από ένα μήνα ή περισσότερο – ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για μια ιογενή λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού– ή ανέπτυξε νέα, επίμονα συμπτώματα αμέσως μετά την εξάλειψη της λοίμωξης.

long covid 1

Αν και δεν είναι ακόμα σαφές τι προκαλεί καταστάσεις μετά την COVID-19 ή “μακρά COVID” (συμπτώματα και καταστάσεις που αναπτύσσονται, παραμένουν ή επανεμφανίζονται εβδομάδες ή μήνες μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2), μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos επιβεβαιώνει το υψηλό βάρος του long COVID και ρίχνει φως στο ποιος διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με πιο ήπια λοίμωξη -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμβολιάστηκαν κατά του SARS-CoV-2 και εκείνων που είχαν μολυνθεί με μια παραλλαγή Omicron- είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν γρήγορα. Ο χρόνος ανάρρωσης ήταν παρόμοιος για τις επόμενες λοιμώξεις.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο εμβολιασμός κατά του COVID, όχι μόνο στη μείωση της σοβαρότητας μιας λοίμωξης αλλά και στη μείωση του κινδύνου μακράς διάρκειας COVID», λέει η Elizabeth C. Oelsner, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Herbert Irving. της Ιατρικής.

Long Covid: Λεπτομέρειες μελέτης

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 4.700 συμμετέχοντες από τη Συνεργατική Κοόρτη για την Έρευνα για τον COVID 19 (C4R), στους οποίους ζητήθηκε να αναφέρουν το χρόνο ανάρρωσής τους μετά τη μόλυνση με SARS-CoV-2. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, μεταξύ του 2020 και των αρχών του 2023, ο διάμεσος χρόνος ανάρρωσης μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV2 ήταν 20 ημέρες και περισσότεροι από ένας στους πέντε ενήλικες δεν ανάρρωσαν μέσα σε τρεις μήνες.

Οι γυναίκες και οι ενήλικες με προπανδημική καρδιαγγειακή νόσο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναρρώσουν μέσα σε τρεις μήνες. Άλλες καταστάσεις υγείας πριν από την πανδημία -συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας νεφρικής νόσου, του διαβήτη, του άσθματος, της χρόνιας πνευμονοπάθειας, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και του ιστορικού καπνίσματος- συνδέθηκαν με μεγαλύτερους χρόνους ανάρρωσης, αλλά αυτές οι συσχετίσεις δεν ήταν πλέον σημαντικές μετά από το σεξ, τις καρδιαγγειακές παθήσεις , εμβολιασμός και παραλλαγή έκθεσης.

«Αν και οι μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ασθενείς με μακροχρόνια COVID αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας, δεν διαπιστώσαμε ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης πριν από τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για μακροχρόνια COVID». Άλλες ομάδες που επηρεάστηκαν δυσανάλογα από τη μακρά COVID-19 ήταν συμμετέχοντες Ινδιάνους της Αμερικής και ιθαγενείς της Αλάσκας, στους οποίους οι σοβαρές λοιμώξεις και οι μεγαλύτεροι χρόνοι ανάρρωσης ήταν συχνότερες.

makra kriologimata long covid

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο μακροχρόνιος COVID θέτει ένα σημαντικό προσωπικό και κοινωνικό βάρος», λέει ο Oelsner. «Εντοπίζοντας ποιος ήταν πιθανό να έχει βιώσει μακρά ανάκαμψη, κατανοούμε καλύτερα ποιος θα πρέπει να συμμετέχει σε συνεχείς μελέτες για το πώς να μειώσουν ή να αποτρέψουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μόλυνσης από SARS-CoV-2». Και οι δύο εθνικές ομάδες έχουν ένα τρόπαιο ηπειρωτικού πρωταθλήματος ο καθένας.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα