19.7 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Αφασία: Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο;

Φανταστείτε να σας πέφτουν σε μια χώρα όπου δεν μιλάτε άπταιστα την τοπική γλώσσα Ακόμη και όταν οι φυσικοί ομιλητές μιλούν αργά, μπορεί να καταλαβαίνετε μόνο μερικά από αυτά που λέγονται. Αυτό είναι παρόμοιο με το πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος με αφασία κάθε μέρα. Η αφασία είναι μια διαταραχή της γλώσσας που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να μιλάει, να κατανοεί την προφορική γλώσσα, να διαβάζει, να γράφει, να χρησιμοποιεί αριθμούς, να κάνει υπολογισμούς ή να χρησιμοποιεί μη λεκτικές χειρονομίες.

glossa swmatos1

Συμβαίνει μετά από τραυματισμό στον εγκέφαλο, συνηθέστερα εγκεφαλικό. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματική εγκεφαλική βλάβη, όγκο στον εγκέφαλο ή άλλο περιστατικό που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφασίας;

Τα συμπτώματα της αφασίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, με κάθε άτομο να αντιμετωπίζει τις δικές του αδυναμίες επικοινωνίας. Οι ήπιες μορφές αφασίας μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο περιστασιακές δυσκολίες στην εύρεση λέξεων. Αλλά όσοι πάσχουν από σοβαρή αφασία μπορεί να υποστούν πλήρη απώλεια της ικανότητας ομιλίας ή κατανόησης προφορικών και γραπτών λέξεων.

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με την αφασία είναι, “Πότε θα είναι καλύτερα;” Η έρευνα δείχνει ότι η περισσότερη αποκατάσταση συμβαίνει κατά τους πρώτους τέσσερις έως έξι μήνες μετά τον τραυματισμό. Ωστόσο, οι βελτιώσεις στην επικοινωνία μπορούν να συνεχιστούν για χρόνια.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αφασία;

Ένας παθολόγος ομιλίας ή SLP, εκπαιδευμένος στη θεραπεία της αφασίας και των σχετικών διαταραχών μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση. Σύμφωνα με την American Speech-Language Hearing Association (ASHA), κλινικά στοιχεία που δηλώνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες από ειδικευμένους SLP επωφελούνται σε ποιότητα και ποσότητα της γλωσσικής ανάκτησης.

Η θεραπεία μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάκτηση ικανοτήτων, σε στρατηγικές για την αντιστάθμιση της απώλειας επικοινωνίας ή σε συνδυασμό και των δύο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της επικοινωνίας.

Δέκα συμβουλές για επιτυχία στην επικοινωνία

Η διάγνωση αφασίας επηρεάζει όχι μόνο το άτομο, αλλά και την οικογένεια και τους φίλους του. Όταν επικοινωνείτε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει αφασία, είναι απαραίτητο να το προετοιμάσετε για επιτυχία. Ακολουθούν 10 συμβουλές για τη βελτίωση της επικοινωνίας με κάποιον που έχει αφασία:

  • Συνεχίστε να αντιμετωπίζετε το άτομο με αφασία ως ώριμο ενήλικα.
  • Μειώστε τους θορύβους του περιβάλλοντος, όπως το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και άλλες συνομιλίες.
  • Μειώστε τους οπτικούς περισπασμούς, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης και των ατόμων που κινούνται στην περιοχή.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή του ατόμου πριν μιλήσετε μαζί του.
  • Κρατήστε τα μηνύματα σύντομα και απλά. Μίλα αργά αλλά φυσικά. Το να μιλάς πιο δυνατά δεν αυξάνει την κατανόηση.
  • Χρησιμοποιήστε χειρονομίες, ενδείξεις προσώπου και φωνητικό τονισμό για να βοηθήσετε το άτομο να καταλάβει το μήνυμα, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει τις λέξεις.
  • Μην υποθέσετε ότι καταλαβαίνουν τι λέτε. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να απαντήσει με νεύματα κεφαλιού και ήχους συμφωνίας, αλλά και πάλι να μην καταλαβαίνει τι λέγεται.
  • Ενθαρρύνετε την επικοινωνία και να είστε υπομονετικοί.
  • Δώστε στον αγαπημένο σας άφθονο χρόνο για να απαντήσει και προσπαθήστε να μην απαντήσετε για αυτόν.
  • Συμπεριλάβετε το άτομο όταν είναι παρόν. Μην μιλάτε για αυτούς σαν να μην είναι εκεί. Όπως δεν πρέπει να υποθέτετε την κατανόηση, μην υποθέτετε την έλλειψη κατανόησης.

egkefalos glossa

Η αποκατάσταση της ομιλίας και της γλώσσας μετά από μια διάγνωση αφασίας μπορεί να πάρει χρόνο και εξάσκηση, επομένως δώστε υποστήριξη στον αγαπημένο σας και παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στη βελτίωση της επικοινωνίας μαζί.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα