21.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ισημερινός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα μετά τη δολοφονία Βιγιαβιτσένσιο

Ένας υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Ισημερινού, ο οποίος είχε αγωνιστεί κατά της διαφθοράς και των συμμοριών, δολοφονήθηκε από πυρά σε προεκλογική συγκέντρωση. Ο Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο, μέλος της εθνοσυνέλευσης της χώρας, δέχθηκε επίθεση καθώς έφευγε από την εκδήλωση στην πρωτεύουσα, Κίτο, την Τετάρτη. Είναι ένας από τους λίγους υποψηφίους που καταγγέλλουν δεσμούς μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και κυβερνητικών αξιωματούχων στον Ισημερινό. Μετά τη δολοφονία κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

proedros isimerinos

Ισημερινός: Η μάχη με τα καρτέλ

Ο Ισημερινός ήταν ιστορικά μια σχετικά ασφαλής και σταθερή χώρα στη Λατινική Αμερική, αλλά η πρόσφατη αύξηση του βίαιου εγκλήματος – που τροφοδοτείται από την αυξανόμενη παρουσία καρτέλ ναρκωτικών – ήταν κεντρικό θέμα στη φετινή προεδρική εκστρατεία. Μάρτυρες είπαν ότι ο κ. Villavicencio, ένας εν ενεργεία βουλευτής και πρώην δημοσιογράφος, πυροβολήθηκε τρεις φορές. Ένα μέλος της προεκλογικής του ομάδας είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο 59χρονος έμπαινε σε ένα αυτοκίνητο όταν ένας άνδρας προχώρησε και τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Το βίντεο από το εσωτερικό του κτιρίου δείχνει πανικόβλητους υποστηρικτές να βουτούν για να αναζητήσουν φυλλάδια κάλυψης και εκστρατείας γεμάτα σε ένα αιματοβαμμένο πάτωμα. Ο ύποπτος πυροβολήθηκε επίσης σε ανταλλαγή σφαιρών με την ασφάλεια και αργότερα πέθανε από τα τραύματά του, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο χάος, άλλα εννέα άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας υποψήφιος για το κοινοβούλιο της χώρας και δύο αστυνομικοί, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Έξι άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία σε σχέση με τη δολοφονία μετά από επιδρομές στο Κίτο, πρόσθεσαν. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 20 Αυγούστου.

isimerinos proedros

Ο κ. Villavicencio, ο οποίος ήταν παντρεμένος και είχε πέντε παιδιά, ήταν ένας από τους οκτώ υποψηφίους στον πρώτο γύρο των εκλογών – αν και δεν ήταν ο πρώτος και συμμετείχε στη μέση της ψηφοφορίας. Εκτός από την ασφάλεια, η εκστρατεία του κ. Villavicencio είχε επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ένα θέμα που είχε καλύψει σε προηγούμενη καριέρα του ως δημοσιογράφος, και στη μείωση της καταστροφής του περιβάλλοντος. Την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι ο ίδιος και η ομάδα του είχαν απειληθεί από τον αρχηγό μιας συμμορίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα