19.5 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Διαλείπουσα Νηστεία: Βοηθά τα αποτελέσματα του πρώιμου διαβήτη περισσότερο από ό,τι τα φάρμακα

Διαλείπουσα Νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική παρέμβαση από τα φάρμακα για άτομα με πρώιμο διαβήτη και είτε παχυσαρκία είτε υπέρβαρο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 21 Ιουνίου στο JAMA Network Open.

diabete a 1

Ο Lixin Guo, M.D., από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών στο Πεκίνο, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν την επίδραση της διαλείπουσας νηστείας (δύο μη διαδοχικές ημέρες νηστείας και πέντε ημέρες συνήθους πρόσληψης ανά εβδομάδα και δίαιτα αντικατάστασης γεύματος (5:2 MR) στον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με πρώιμο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τη μετφορμίνη και την εμπαγλιφλοζίνη για 16 εβδομάδες. Η ανάλυση περιελάμβανε 405 άτομα με υπέρβαρο ή παχυσαρκία που κατανεμήθηκαν τυχαία στις ομάδες (1:1:1). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από την έναρξη έως την 16η εβδομάδα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα δύο μη διαδοχικών ημερών νηστείας και πέντε ημερών συνήθους πρόσληψης ανά εβδομάδα και δίαιτα αντικατάστασης γεύματος 5:2 MR παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση της HbA1c (μέσος όρος ελαχίστων τετραγώνων [LSM], -1,9%), η οποία ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τους ασθενείς που έλαβαν μετφορμίνη (προσαρμοσμένη διαφορά LSM, -0,3%)  εμπαγλιφλοζίνη (προσαρμοσμένη διαφορά LSM, -0,4%).

intermittent a

Η μέση απώλεια βάρους στην ομάδα δύο μη διαδοχικών ημερών νηστείας και πέντε ημερών συνήθους πρόσληψης ανά εβδομάδα και δίαιτα αντικατάστασης γεύματος 5:2 MR (LSM, -9,7 kg) ήταν επίσης μεγαλύτερη την 16η εβδομάδα από την ομάδα της μετφορμίνης (LSM, -5,5 kg) και της εμπαγλιφλοζίνης (LSM, 5,8 kg). “Η προσέγγιση 5:2 MR μπορεί να χρησιμεύσει ως μια αποτελεσματική αρχική παρέμβαση στον τρόπο ζωής αντί των αντιδιαβητικών φαρμάκων για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2”, γράφουν οι συγγραφείς.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα