28.4 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

ΠΟΥ ταλκ: Οργανισμός του ΠΟΥ λέει ότι το ταλκ «πιθανώς» προκαλεί καρκίνο

Η αντικαρκινική υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Παρασκευή χαρακτήρισε το ταλκ ως «πιθανώς καρκινογόνο» για τον άνθρωπο, ωστόσο ένας εξωτερικός ειδικός προειδοποίησε να μην παρερμηνευθεί η ανακοίνωση ως «απειλή». Η απόφαση βασίστηκε σε «περιορισμένα στοιχεία» ότι το ταλκ θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών στον άνθρωπο, «επαρκή στοιχεία» ότι συνδέθηκε με καρκίνο σε αρουραίους και σε «ισχυρές μηχανιστικές ενδείξεις» ότι εμφανίζει καρκινογόνα σημάδια στα ανθρώπινα κύτταρα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας του ΠΟΥ σχετικά με τον καρκίνο (IARC).

who logo

Το ταλκ είναι ένα φυσικό ορυκτό που εξορύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου και χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή βρεφικής σκόνης ταλκ. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στο ταλκ με τη μορφή βρεφικής πούδρας ή καλλυντικών, σύμφωνα με το IARC που εδρεύει στη Λυών. Ωστόσο, η πιο σημαντική έκθεση στο τάλκ συμβαίνει όταν εξορύσσεται, μεταποιείται ή χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων, πρόσθεσε. Ο οργανισμός ανέφερε ότι υπήρχαν πολυάριθμες μελέτες που έδειξαν σταθερά αύξηση του ποσοστού καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που χρησιμοποιούν ταλκ στα γεννητικά τους όργανα.

Αλλά δεν μπορούσε να αποκλειστεί ότι το ταλκ σε ορισμένες μελέτες ήταν μολυσμένο με αμίαντο που προκαλεί καρκίνο. «Ο αιτιολογικός ρόλος του ταλκ δεν μπορούσε να αποδειχθεί πλήρως», σύμφωνα με τα ευρήματα του οργανισμού που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Oncology. Ο Κέβιν ΜακΚόνγουεϊ, στατιστικολόγος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν συμμετείχε στην έρευνα, προειδοποίησε ότι για την αξιολόγηση της IARC, “η πιο προφανής ερμηνεία είναι στην πραγματικότητα παραπλανητική”.

Ο οργανισμός στοχεύει μόνο «να απαντήσει στο ερώτημα εάν η ουσία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο, υπό ορισμένες συνθήκες που η IARC δεν προσδιορίζει», είπε. Επειδή οι μελέτες ήταν παρατηρητικές και επομένως δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την αιτιώδη συνάφεια, “δεν υπάρχει όπλο καπνίσματος που η χρήση ταλκ να προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρκίνου”, πρόσθεσε. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο αμερικανικός κολοσσός φαρμακευτικών και καλλυντικών Johnson & Johnson συμφώνησε να πληρώσει 700 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς ότι παραπλάνησε τους πελάτες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων σκόνης με βάση το ταλκ.

who

Η Johnson & Johnson δεν παραδέχτηκε αδικοπραγία στον διακανονισμό της, παρόλο που απέσυρε το προϊόν από την αγορά της Βόρειας Αμερικής το 2020. Μια περίληψη μελετών που δημοσιεύθηκε το 2020 και κάλυπτε 250.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρήκε στατιστική σχέση μεταξύ της χρήσης ταλκ στα γεννητικά όργανα και του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών. Επίσης την Παρασκευή, η IARC ταξινόμησε το ακρυλονιτρίλιο, μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολυμερών, ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο», το υψηλότερο προειδοποιητικό επίπεδο.

Ανέφερε «επαρκή στοιχεία» που συνδέουν το ακρυλονιτρίλιο με τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα πολυμερή που κατασκευάζονται με ακρυλονιτρίλιο χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από ίνες σε ρούχα μέχρι χαλιά, πλαστικά και άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα