28.4 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Τσαντ: Εξάλειψε την ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση

Το Τσαντ έχει εξαλείψει την ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση, μια τροπική ασθένεια που μεταδίδεται από τις μύγες, γνωστή και ως ασθένεια του ύπνου, ανακοίνωσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η εξάλειψη σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το πρόγραμμα του οργανισμού που στοχεύει σε αυτό που αποκαλεί παραμελημένες τροπικές ασθένειες. Ο ΠΟΥ ελπίζει να εξαλείψει τέτοιες ασθένειες, οι περισσότερες από τις οποίες επηρεάζουν δυσανάλογα τους φτωχούς και αγροτικούς πληθυσμούς, σε 100 έθνη.

tripanosomiasi

Το Τσαντ είναι η 51η χώρα που εξαλείφει με επιτυχία μια τέτοια ασθένεια, αναφέρει το πρακτορείο σε δελτίο τύπου. Η ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση (HAT) προκαλείται από παράσιτα και μεταδίδεται μέσω του δαγκώματος της μύγας τσετσέ. Η ασθένεια μπορεί να πάρει μήνες ή περισσότερο από ένα χρόνο για να εξελιχθεί, προκαλώντας πρώτα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και στη συνέχεια περνώντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το HAT μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά και να διαταράξει τον ύπνο, προκαλώντας επιθετικότητα και άλλα συμπτώματα. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου, οι προσπάθειες εκρίζωσης συνήθως επικεντρώνονται στον έλεγχο των μυγών τσετσέ και στην πρόληψη των τσιμπημάτων της μύγας.

Η ασθένεια εμφανίζεται σε δύο μορφές που ονομάζονται από τον τύπο του παρασίτου που την προκαλεί. Η μορφή gambiense είναι πιο κοινή και αποτελεί περίπου το 92 τοις εκατό των περιπτώσεων. Μέχρι στιγμής, το Τόγκο, το Μπενίν, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ουγκάντα, η Ισημερινή Γουινέα, η Γκάνα και το Τσαντ έχουν εξαλείψει την ασθένεια. Η άλλη παραλλαγή, η μορφή rhodesiense, έχει εξαλειφθεί στη Ρουάντα.

Το HAT ήταν κάποτε πολύ λιγότερο συχνό, με μόλις 4.435 κρούσματα που δηλώθηκαν στην Αφρική το 1964. Όμως η ασθένεια αναζωπυρώθηκε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα καθώς τα αναδυόμενα αφρικανικά έθνη υπέστησαν πολέμους και πολιτική και κοινωνική αστάθεια, και μέχρι το 1998 ο ΠΟΥ μέτρησε 37.991 νέα περιπτώσεις ανά έτος.

who logo

Το Τσαντ εξάλειψε το HAT με βελτιωμένη επιτήρηση, δοκιμές και έλεγχο παρασίτων, αναφέρει ο ΠΟΥ. «Αυτό το επίτευγμα προκύπτει από αφοσιωμένες προσπάθειες πολλών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των κοινοτήτων και των εταίρων μας», δήλωσε ο Abdel Modjid Abderahim Mahamat, υπουργός Υγείας του Τσαντ, στο δελτίο τύπου. «Θα συνεχίσουμε αυτή τη δυναμική για να αντιμετωπίσουμε άλλες παραμελημένες τροπικές ασθένειες και να εξασφαλίσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για όλους τους κατοίκους του Τσαντ».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα