16.9 C
Athens
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024

Κάρδαμο μεταβολισμός: Μελέτη δείχνει ότι το κάρδαμο αυξάνει την όρεξη και καίει το λίπος

Μια νέα μελέτη από την Texas A&M AgriLife αποκάλυψε μια σειρά από οφέλη για την υγεία και τη διατροφή από την κατανάλωση κάρδαμου, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης όρεξης, της απώλειας λίπους και της μείωσης της φλεγμονής, καθιστώντας το μπαχαρικό μια «υπερτροφή». Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Luis Cisneros-Zevallos, Ph.D., καθηγητής φυτοκομίας και επιστήμης τροφίμων στο Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences είπε ότι η έρευνα δείχνει ότι το κάρδαμο θα μπορούσε να είναι μια υγιεινή διατροφική επιλογή και ότι η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του σωματικού βάρους και στη μείωση του λίπους.

kardamo metavolismos scaled

«Το ερευνητικό πρόγραμμα του καθηγητή Cisneros-Zevallos ανακαλύπτει τη θεμελιώδη βάση του τρόπου με τον οποίο οι διάφορες καλλιέργειες κηπευτικών επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Amit Dhingra, Ph.D., επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών Οπωροκηπευτικών. “Αυτό το έργο ευθυγραμμίζεται άμεσα με το επίκεντρο της βιωσιμότητας, της ευεξίας και της επισιτιστικής ασφάλειας του τμήματός μας.”

Η μελέτη, «Η πρόσληψη σπόρων κάρδαμου αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και μειώνει τη μάζα λίπους στα ποντίκια μέσω της ρύθμισης των νευρικών κυκλωμάτων που ρυθμίζουν τη λιπόλυση του λιπώδους ιστού και τον οξειδωτικό μεταβολισμό του μιτοχονδρίου στο ήπαρ και τους σκελετικούς μύες», δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences. Το κάρδαμο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό σε πολλά μέρη του κόσμου και τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να διευρύνουν τη δημοτικότητά του. Το μπαχαρικό έχει μια ζεστή φυτική γεύση και ένα άρωμα που συνδυάζει ευκάλυπτο, μέντα και πιπέρι.

Η μελέτη του κάρδαμου δείχνει οφέλη για την υγεία

Οι μελέτες διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας δείγματα ζώων και εφαρμόστηκαν διάφορες δόσεις σπόρων κάρδαμου σε μια κανονική διατροφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάρδαμο αυξάνει την όρεξη αλλά επίσης αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και τη μείωση της μάζας του λίπους, είπε ο Cisneros-Zevallos. Η μελέτη παρείχε επίσης εκτιμώμενες δοσολογίες για τον άνθρωπο—τουλάχιστον 77 χιλιοστόγραμμα βιοδραστικού κάρδαμου για έναν ενήλικα περίπου 132 λίβρες. Ανέφερε ότι αυτή η ευεργετική δόση μπορεί να ληφθεί με την κατανάλωση τουλάχιστον οκτώ έως 10 λοβών κάρδαμου κάθε μέρα.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το κάρδαμο ρυθμίζει τα νευρικά κυκλώματα που ρυθμίζουν τη λιπόλυση του λιπώδους ιστού και τον οξειδωτικό μεταβολισμό των μιτοχονδρίων στο ήπαρ και τους σκελετικούς μύες. Ο Cisneros-Zevallos είπε ότι άλλες σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάρδαμο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έρευνά του δείχνει ότι το κάρδαμο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και στην ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών.

«Η ομάδα μας ανακάλυψε μια καταπληκτική ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το κάρδαμο ως προαγωγέα της συνολικής υγείας», είπε. «Οι σπόροι κάρδαμου, με αυτή τη νέα λειτουργικότητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της αθλητικής βιομηχανίας, των λειτουργικών τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής για να ευνοήσουν την παραγωγή πιο υγιεινών τροφίμων».

Ο Cisneros-Zevallos είπε ότι η έρευνα περιελάμβανε επίσης συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών και Διατροφής Salvador Zubiran, INCMNSZ, στην Πόλη του Μεξικού του Μεξικού. Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα περιελάμβανε την Claudia Delgadillo-Puga, Ph.D., και Ivan Torre-Villalvazo, Ph.D., και οι δύο με το εθνικό ινστιτούτο.

kardamo

Δημιουργία οικονομικών ευκαιριών

Ο Cisneros-Zevallos είπε ότι η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση κάρδαμου βοήθησε στην όρεξη και στην απώλεια βάρους. Πιστεύει ότι αυτή η νέα λειτουργικότητα που ανακαλύφθηκε στο κάρδαμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αναπτυσσόμενη αγορά της αθλητικής διατροφής ή ως βοήθημα για την αύξηση της όρεξης σε άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση. «Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών προϊόντων υγείας για το κάρδαμο και τις φυσικές ενώσεις του», είπε. Η ανακάλυψη είναι μια νίκη τόσο για τους καταναλωτές που προσέχουν την υγεία όσο και για τους αγρότες της Γουατεμάλας.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερες από 350.000 οικογένειες στη Γουατεμάλα που ασκούν βιώσιμη και περιβαλλοντική καλλιέργεια κάρδαμου στο τροπικό δάσος. «Το κάρδαμο έχει μεγάλη οικονομική σημασία για τη Γουατεμάλα», είπε. «Η επέκταση της χρήσης του στις ΗΠΑ και παγκοσμίως θα μπορούσε να προσφέρει σταθερότητα στους αγρότες και βοήθεια στη μεταναστευτική κρίση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα