19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Eμφύτευση Eμβρύων & Zωντανές Γεννήσεις: Πρώτο θεραπευτικό εργαλείο για την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας

Eμφύτευση Eμβρύων & Zωντανές Γεννήσεις: Νέα έρευνα κατέδειξε την αποτελεσματικότητα ενός πρώτου στην κατηγορία του από του στόματος χορηγούμενου, μη ορμονικού φαρμάκου στην αύξηση των ποσοστών εμφύτευσης εμβρύων, εγκυμοσύνης και γεννήσεων ζώντων παιδιών μεταξύ υπογόνιμων γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI). Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην 40ή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας ESHRE στο Άμστερνταμ, αποτελούν σημαντικό βήμα προς το πρώτο θεραπευτικό εργαλείο για την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας εμφύτευσης εμβρύων και ζωντανών γεννήσεων.

pregnant w

Η περίληψη της μελέτης δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Human Reproduction. Παγκοσμίως, ένα στα έξι άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πάνω από 3 εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης πραγματοποιούνται ετησίως και παρόλα αυτά, παρά την πρόοδο των τεχνολογιών εξωσωματικής γονιμοποίησης, η αποτυχία εμφύτευσης εμβρύων παραμένει μια σημαντική πρόκληση. Ως απάντηση σε αυτή την ανεκπλήρωτη ανάγκη, οι ερευνητές παρουσίασαν τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα της κλινικής δοκιμής Φάσης ΙΙ, OXOART2. Αυτή η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή που διεξήχθη σε 28 κέντρα στην Ευρώπη εξέτασε το OXO-001, ένα πρώτο στην κατηγορία του από του στόματος φάρμακο που δρα απευθείας στο ενδομήτριο (εσωτερική επένδυση της μήτρας) για τη βελτίωση των ποσοστών εμφύτευσης εμβρύων και εγκυμοσύνης. Η διερευνητική μελέτη OXOLIFE ανέλυσε 96 γυναίκες ηλικίας έως 40 ετών που υποβλήθηκαν σε μία μόνο εμβρυομεταφορά, 42 από τις οποίες έλαβαν εικονικό φάρμακο και 54 έλαβαν ημερήσια δόση OXO-001.

Η θεραπεία ξεκίνησε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο πριν από τον κύκλο εμβρυομεταφοράς και συνεχίστηκε μέχρι πέντε εβδομάδες μετά τη μεταφορά. Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά βιοχημικής εγκυμοσύνης -μια πρώιμη ανίχνευση εγκυμοσύνης- με ποσοστά 75,9% στην ομάδα OXO-001 σε σύγκριση με 52,4% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Κλινικά σημαντικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στα κλινικά ποσοστά εγκυμοσύνης (καρδιακός παλμός του εμβρύου πέντε εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά) και στα ποσοστά συνεχιζόμενης εγκυμοσύνης (10 εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά), που ήταν +14,3 απόλυτη αύξηση (50,0% για το OXO-001 έναντι 35,7% για το εικονικό φάρμακο) και +10,6 απόλυτη αύξηση (46,3% για το OXO-001 έναντι 35,7% για το εικονικό φάρμακο) αντίστοιχα. Το πιο σημαντικό, υπήρξε απόλυτη αύξηση κατά +6,9 στα ποσοστά γεννήσεων ζώντων παιδιών (42,6% για το OXO-001 έναντι 35,7% για το εικονικό φάρμακο). Η Dr. Agnès Arbat, CEO και CMO του OXOLIFE, αναφέρει:

“Από επιστημονικές εταιρείες, βασικούς διαμορφωτές γνώμης, κλινικούς ιατρούς και ασθενείς, γνωρίζουμε ότι μια απόλυτη αύξηση άνω των 5 ποσοστιαίων μονάδων σε συνεχιζόμενη εγκυμοσύνη θεωρείται κλινικά σημαντική. Εμείς παρατηρήσαμε μια αύξηση μεγαλύτερη από +9, δίνοντας νέα ελπίδα στους ασθενείς και την επιστημονική κοινότητα. Προσβλέπουμε στην προώθηση αυτής της πολλά υποσχόμενης θεραπείας μέσω των επόμενων φάσεων της κλινικής ανάπτυξης”. Η εμφάνιση παρενεργειών ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πονοκέφαλοι, ναυτία, έμετος, γαστρεντερικά προβλήματα και ζάλη, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ήπιες έως μέτριες. Το πιο σημαντικό είναι ότι κατά την εξάμηνη παρακολούθηση, τα μωρά έδειξαν καλή ανάπτυξη χωρίς διαφορές με το εικονικό φάρμακο. Συνολικά, το OXO-001 ήταν καλά ανεκτό, με υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης.

pregnant e

Ο Dr. Ignasi Canals, CSO της OXOLIFE προσθέτει: “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής, τα οποία αναδεικνύουν τη δυνατότητα του OXO-001 να γίνει η πρώτη θεραπευτική αγωγή που αυξάνει την επιτυχία εμφύτευσης εμβρύων, με ένα μη ορμονικό φάρμακο που χρησιμοποιεί έναν νέο μηχανισμό δράσης, δρώντας απευθείας στο ενδομήτριο”. Η καθηγήτρια Dr. Karen Sermon, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας εξηγεί: “Παρά τις συνεχείς εξελίξεις στη διέγερση των ωοθηκών, τον χειρισμό και την καλλιέργεια εμβρύων, η βελτίωση των ποσοστών γεννήσεων ζώντων παιδιών στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ήταν στην καλύτερη περίπτωση σταδιακή. Ένα άλμα σχεδόν 7% είναι πολύ καλά νέα για τiς ασθενείς μας και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών”.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα