27.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Χρόνια νόσος Lyme: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν;

Μια βόλτα στο δάσος, ένα δάγκωμα από ένα τσιμπούρι ελαφιού, ένα εξάνθημα στα μάτια και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη: Αυτό είναι ένα κοινό μοτίβο για τη νόσο του Lyme, μια βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως βελτιώνεται μετά από μια σειρά αντιβιοτικών. Το αν τα συμπτώματα της νόσου του Lyme συνεχίζονται για μήνες ή και χρόνια μετά την αρχική μόλυνση – μια κατάσταση που μερικές φορές ονομάζεται “χρόνια νόσος Lyme” και επίσημα ονομάζεται Σύνδρομο της νόσου Lyme μετά τη θεραπεία – συζητείται μεταξύ των γιατρών.

lyme

Μετάδοση της νόσου του Lyme

Η νόσος του Lyme είναι μια λοίμωξη από το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Μεταδίδεται κατά το δάγκωμα ενός τσιμπουριού με μαύρα πόδια, που ονομάζεται επίσης «τσιμπούρι ελαφιού». Τα τσιμπούρια βρίσκονται σε δασώδεις, χλοώδεις περιοχές ή θάμνους (συχνά στις αυλές των ανθρώπων) στο ανατολικό μισό των ΗΠΑ, ειδικά στις βορειοανατολικές και ανώτερες μεσοδυτικές πολιτείες. Εάν βουρτσίζετε από το φύλλωμα με ένα τσιμπούρι που βρίσκεται σε αναμονή, το τσιμπούρι σκαρφαλώνει πάνω σας και βρίσκει ένα μέρος για να κολλήσει και να το δαγκώσει.

Οι γιατροί διαφωνούν για το πόσο χρόνο χρειάζεται για να μεταδοθούν βακτήρια στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος τσιμπουριών. Οι κατευθυντήριες οδηγίες από την Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής, την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας λένε ότι το τσιμπούρι πρέπει να προσκολληθεί για τουλάχιστον 36 ώρες. Άλλες ομάδες – όπως η International Lyme and Associated Diseases Society – υποψιάζονται ότι η νόσος του Lyme μπορεί να μεταδοθεί ταχύτερα.

Συμπτώματα της νόσου του Lyme

Τα συμπτώματα της νόσου του Lyme εμφανίζονται τρεις έως 30 ημέρες μετά τη μετάδοση. Τις περισσότερες φορές, ένα εξάνθημα σε σχήμα ταύρου εμφανίζεται στο σημείο του τσιμπήματος σε περίπου μία εβδομάδα. Μπορεί απλώς να είναι ένας συμπαγής κόκκινος κύκλος. Μερικές φορές μπορείτε να δείτε ένα σημάδι δαγκώματος στη μέση του εξανθήματος. Ένα κλειδί για τη διάγνωση είναι ότι το ίδιο το εξάνθημα δεν πονάει, δεν είναι πολύ φαγούρα και γίνεται μεγαλύτερο με την πάροδο των ημερών, σιγά-σιγά επεκτείνεται προς τα έξω μια εβδομάδα μετά την πρώτη του έναρξη. Άλλα συμπτώματα της νόσου του Lyme μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Κρυάδα
  • Πονοκέφαλο
  • Κούραση
  • Μυϊκούς πόνους
  • Πόνους στις αρθρώσεις
  • Διογκωμένους λεμφαδένες

 

Αργότερα, η νόσος του Lyme μπορεί να οδηγήσει σε άλλα συμπτώματα και σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να έχετε έντονο πόνο στον αυχένα και πονοκεφάλους από μηνιγγίτιδα Lyme, μια μόλυνση του υγρού γύρω από τον εγκέφαλο. Ή μπορεί να έχετε ένα πεσμένο πρόσωπο από την παράλυση του Bell ή πρησμένες και επώδυνες αρθρώσεις, συνήθως τα γόνατα. Άτομα με μη θεραπευμένη νόσο του Lyme μπορεί επίσης να αναπτύξουν:

  • Εξανθήματα σε άλλα σημεία του σώματος.
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς που προκαλούνται από έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό (μια σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται καρδίτιδα Lyme).
  • Ζάλη.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Μούδιασμα, πόνος ή μυρμήγκιασμα στα πόδια ή τα χέρια.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα