27.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ύπνος: Γιατί με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ αλλά ξυπνάω όταν πάω για ύπνο;

Μετά από μια κουραστική μέρα, πέφτετε στον καναπέ και βρίσκεστε να κοιμάστε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση. Το δωμάτιο είναι ωραίο και ζεστό, ο καναπές είναι άνετος και ο θόρυβος του περιβάλλοντος της τηλεόρασης σε αποκοιμίζει. Στη συνέχεια, ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σας σπρώχνει να ξυπνήσετε και σας υπενθυμίζει να κοιμηθείτε—στο κρεβάτι. Αλλά όταν φτάσετε εκεί, διαπιστώνετε με απογοήτευση ότι είστε ξύπνιοι.

kanapes ipnos

Γιατί ο ύπνος έρχεται τόσο εύκολα στον καναπέ αλλά όχι πάντα στο κρεβάτι;

Η πίεση ύπνου είναι ένας λόγος για τον οποίο αποκοιμηθείτε στον καναπέ. Αυτό αναφέρεται στη δύναμη της βιολογικής ορμής για ύπνο. Όσο περισσότερο είστε ξύπνιοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση ύπνου. Το ρολόι του σώματός σας ή ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας άλλος παράγοντας. Αυτό σας λέει να είστε ξύπνιοι τη μέρα και να κοιμάστε τη νύχτα.

Το περιβάλλον σας θα επηρεάσει επίσης το πόσο πιθανό είναι να κοιμηθείτε. Μπορεί να έχετε μόλις φάει ένα γεύμα, ο πολύ άνετος καναπές σας βρίσκεται σε ένα ζεστό δωμάτιο, με χαμηλό φωτισμό και ίσως ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα στο βάθος. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό το περιβάλλον είναι τέλειο για να αποκοιμηθούν. Έτσι, στο τέλος της ημέρας, η πίεση ύπνου είναι ισχυρή, ο κιρκάδιος ρυθμός σας λέει ότι είναι ώρα για ύπνο και το περιβάλλον σας είναι άνετο και άνετο.

Τι συμβαίνει μετά από έναν υπνάκο στον καναπέ;

Εάν είχατε έναν υπνάκο στον καναπέ πριν πάτε για ύπνο, η πίεση ύπνου σας είναι πιθανότατα πολύ χαμηλότερη από ό,τι πριν από τον ύπνο σας. Αντί να έχετε περισσότερες από 16 ώρες εγρήγορσης πίσω σας, μόλις ξυπνήσατε και επομένως έχετε λιγότερη πίεση ύπνου. Αυτό μπορεί να κάνει πολύ πιο δύσκολο τον ύπνο στο κρεβάτι. Αν μόλις κοιμηθήκατε στον καναπέ για πέντε λεπτά, μπορεί να μην έχετε πολύ πρόβλημα να κοιμηθείτε στο κρεβάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας τόσο σύντομος υπνάκος είναι απίθανο να μειώσει πολύ την πίεση ύπνου σας. Αλλά αν κοιμόσαστε για μια ώρα, μπορεί να ήταν μια διαφορετική ιστορία.

Οι κύκλοι ύπνου σας μπορεί επίσης να λειτουργούν εναντίον σας. Οι περισσότεροι κύκλοι ύπνου είναι περίπου 90 λεπτά. Ξεκινούν με ελαφρύ ύπνο, προχωρούν σε βαθύ ύπνο και στη συνέχεια τελειώνουν ξανά με ελαφρύ ύπνο. Εάν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, πιθανότατα θα αισθάνεστε νωθροί – και μπορεί να είναι εύκολο να ξανακοιμηθείτε όταν πηγαίνετε για ύπνο. Αλλά αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια ενός ελαφρού ύπνου, θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε ξανά στο κρεβάτι.

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ στο δικό μου κρεβάτι;

Υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους το να πέσεις στο κρεβάτι σου μπορεί να είναι δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος για τον ύπνο. Ανησυχούν μήπως κοιμηθούν αρκετά ή θα αποκοιμηθούν αρκετά γρήγορα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το να πέσεις στο κρεβάτι μπορεί να συσχετιστεί με συναισθήματα άγχους και ανησυχίας, που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τον ύπνο. Ίσως είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθείτε στον καναπέ, όπου υπάρχει λιγότερο άγχος.

Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθείς στο κρεβάτι λόγω κακής υγιεινής ύπνου. Αυτό αναφέρεται στις συμπεριφορές σας πριν τον ύπνο και στο περιβάλλον ύπνου σας. Η καλή υγιεινή του ύπνου ή οι υγιεινές συνήθειες ύπνου περιλαμβάνουν μια τακτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο για ύπνο και να μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο κρεβάτι. Για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγιεινή ύπνου, οι συμπεριφορές τους πριν τον ύπνο και το περιβάλλον του υπνοδωματίου τους μπορεί να μην ευνοούν τον ύπνο.

ipnos

Πώς μπορώ να κάνω πιο εύκολο να κοιμηθώ στο κρεβάτι;

  • Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι σκοτεινό, ήσυχο και άνετο. Το χειμώνα αυτό μπορεί να σημαίνει να βάλετε μια θερμάστρα 20 λεπτά πριν πάτε για ύπνο ή να πάρετε μαζί σας μια θερμαντική δέσμη για ύπνο. Το καλοκαίρι, μπορείτε να σκεφτείτε τον κλιματισμό ή έναν ανεμιστήρα για να κάνετε την κρεβατοκάμαρά σας άνετη για ύπνο.
  • Εάν σας είναι εύκολο να αποκοιμηθείτε με την τηλεόραση ανοιχτή, ίσως σας αρέσει να παίζετε “λευκό θόρυβο” στο υπνοδωμάτιό σας καθώς αποκοιμηθείτε. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο καλύπτοντας άλλους θορύβους που προκαλούν αναστάτωση.
  • Η συμπεριφορά σας πριν τον ύπνο επηρεάζει επίσης το πόσο εύκολο είναι να αποκοιμηθείτε. Το να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα πριν τον ύπνο κάθε βράδυ (συμπεριλαμβανομένου του ύπνου την ίδια ώρα) μπορεί να σας βοηθήσει.
  • Επίσης, παρόλο που είναι δύσκολο, προσπαθήστε να μην κοιτάτε το τηλέφωνό σας όσο είστε στο κρεβάτι. Η κύλιση στο τηλέφωνό σας πριν τον ύπνο μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο τόσο λόγω της έκθεσης στο μπλε φως όσο και της δυνητικά αγχωτικής ή προειδοποιητικής επίδρασης του περιεχομένου με το οποίο αλληλεπιδράτε.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα