19.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ψωρίαση ρευματικές παθήσεις: Συχνή συσχέτιση μεταξύ ψωρίασης και ρευματικών παθήσεων

Η ψωρίαση σχετίζεται με ρευματικές παθήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 5 Αυγούστου στο Journal of the American Academy of Dermatology. Η Mimi Chung, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια συγχρονική μελέτη κοόρτης χρησιμοποιώντας την εθνική βάση δεδομένων All of Us με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες, φυλετικά και εθνοτικά, για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ ψωρίασης και ρευματικών παθήσεων.

psoriasi reumatoeidi

Τα ρευματικά νοσήματα ενδιαφέροντος εντοπίστηκαν σε δύο ομάδες: μια ομάδα ψωρίασης με δύο ή περισσότερες διαγνώσεις ψωρίασης και μια ομάδα ελέγχου χωρίς διάγνωση ψωρίασης. Οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική συσχέτιση για την ψωρίαση με την ψωριασική αρθρίτιδα (PsA), την οστεοαρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, την ινομυαλγία, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, το σύνδρομο Sjogren και τη συστηματική σκλήρυνση. Λόγω της κλινικής επικάλυψης μεταξύ του PsA και άλλων ρευματικών παθήσεων, εξετάστηκε το ποσοστό των ασθενών με PsA που διαγνώστηκαν με συνοδά νοσήματα.

Η κοινή συνδιάγνωση περιελάμβανε οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και ινομυαλγία (47,6, 15,1 και 12,7 τοις εκατό, αντίστοιχα). «Η ταυτόχρονη εμφάνιση ψωρίασης και ρευματικών διαγνώσεων μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε κοινούς υποκείμενους μηχανισμούς όπως ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος», γράφουν οι συγγραφείς. «Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι [η ψωρίαση] συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες ρευματικής νόσου σε σύγκριση με τους μάρτυρες, ακόμη και μετά από προσαρμογή για τον δείκτη μάζας σώματος».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα