27.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Μακροζωία tips: Αυτές οι 8 συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής σας

Μια νέα μελέτη έχει υποθέσει ότι η αλλαγή 8 συνηθειών στη ζωή σας μπορεί να προσθέσει έως και 24 χρόνια στη διάρκεια ζωής σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, η υιοθέτηση κάποιων υγιεινών συνηθειών μέχρι τη μέση ηλικία μπορεί να βοηθήσει πολύ στην οικοδόμηση ενός υγιούς μέλλοντος. Περισσότεροι από 700.000 βετεράνοι των ΗΠΑ μελετήθηκαν από ερευνητές για να κατανοήσουν πώς άλλαξε το προσδόκιμο ζωής τους με βάση τον αριθμό των υγιεινών συνηθειών που υιοθέτησαν.

prosdokimo zois

Κατά μέσο όρο, διαπιστώθηκε ότι η υιοθέτηση αυτών των αλλαγών στον τρόπο ζωής αύξησε τη διάρκεια ζωής των ανδρών κατά 24 χρόνια και των γυναικών κατά 21. «Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι από το πόσα πολλά θα μπορούσαμε να κερδίσουμε με την υιοθέτηση ενός, δύο, τριών ή και των οκτώ παραγόντων του τρόπου ζωής», δήλωσε ο Xuan-Mai T. Nguyen, ειδικός στην επιστήμη της υγείας. Οι συνήθειες περιλαμβάνουν:

  • Το να είσαι σωματικά δραστήριος
  • Απαλλαγή από τον εθισμό στα οπιοειδή
  • Όχι κάπνισμα
  • Διαχείριση του άγχους
  • Καλή διατροφή
  • Όχι τακτικά υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Καλή υγιεινή ύπνου
  • Θετικές κοινωνικές σχέσεις

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνήθεις παράγοντες που συνέβαλαν στη μικρότερη διάρκεια ζωής ήταν η χαμηλή άσκηση, η χρήση οπιοειδών και το κάπνισμα. Σημειώθηκε ότι αυτοί οι παράγοντες συσχετίστηκαν με κατά μέσο όρο αύξηση από 30% έως 45% στον κίνδυνο θανάτου, κατά την περίοδο της μελέτης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν πράγματι να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής και τη γενική υγεία του ατόμου, αλλά ο βαθμός στον οποίο αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η γενετική, η ατομική κατάσταση υγείας και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στον καθορισμό της ακριβούς επίδρασης αυτών των συνηθειών στη μακροζωία. Η πραγματοποίηση θετικών αλλαγών σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής μπορεί να είναι ευεργετική, γενικά συνιστάται η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς τα προληπτικά μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά από την προσπάθεια αναστροφής της βλάβης που προκαλείται από ανθυγιεινές συμπεριφορές αργότερα στη ζωή.

Οι συνήθεις παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να συμβάλουν στη μακροζωία περιλαμβάνουν τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την τακτική σωματική δραστηριότητα, την αποφυγή του καπνίσματος, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, τη διαχείριση του άγχους, τον επαρκή ύπνο και την κοινωνική επαφή. Η αυξημένη διάρκεια ζωής που παρατηρείται κατά την υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι.

  • Μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών: Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, υπέρταση και ορισμένοι καρκίνοι. Με την πρόληψη ή τη διαχείριση αυτών των ασθενειών, μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.
  • Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία: Η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η αποφυγή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων.
  • Ενισχυμένη ανοσοποιητική λειτουργία: Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το σώμα καλύτερα εξοπλισμένο για να αμυνθεί από λοιμώξεις και ασθένειες.

prosdokimo

  • Διαχείριση βάρους: Οι υγιεινές συνήθειες βοηθούν στη διαχείριση του σωματικού βάρους, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την προώθηση της συνολικής ευεξίας.
  • Μειωμένη φλεγμονή: Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με πολλές ασθένειες.
  • Μειωμένο οξειδωτικό στρες: Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μετριάσει το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που καταστρέφει τα κύτταρα και συμβάλλει στη γήρανση και την ανάπτυξη ασθενειών.
  • Οφέλη για την ψυχική υγεία: Οι καλές επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχική υγεία, μειώνοντας το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική υγεία και τη μακροζωία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα