25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑΓΓΟ: Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευσή του είναι κρίσιμη νίκη για τα γυναικεία δικαιώματα

ΑΓΓΟ: Κοινή δήλωση της εκτελεστικής διευθύντριας της UNICEF, Catherine Russell, της Εκτελεστικής Διευθύντριας του UNFPA, Natalia Kanem, του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ, Δρα Tedros Adhanom Ghebreyesus, της εκτελεστικής διευθύντριας του UN Women, Sima Bahous, και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk «Μετά τη σημερινή ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση της Γκάμπια, επικροτούμε την απόφαση της χώρας να τηρήσει την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM), επιβεβαιώνοντας τις δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και την προστασία της υγείας και της ευημερίας των κοριτσιών και των γυναικών.

gambia w

«Ο ΑΓΓΟ περιλαμβάνει την κοπή ή την αφαίρεση μέρους ή όλων των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Διενεργείται κυρίως σε βρέφη και νεαρά κορίτσια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή άμεση και μακροχρόνια σωματική και ψυχολογική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης, των μετέπειτα επιπλοκών της τεκνοποίησης και της διαταραχής μετατραυματικού στρες. «Ο Νόμος για τις Γυναίκες (Τροποποίηση) του 2015 – ένα κομβικό ορόσημο για την προώθηση της ισότητας των φύλων – είναι το αποκορύφωμα χρόνιας υπεράσπισης, συμμετοχής στην κοινότητα και εκπαίδευσης με στόχο την εξάλειψη αυτής της επιβλαβούς πρακτικής και την επίτευξη των στόχων του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (5.3). Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παραμείνουν σε ισχύ αυτές οι νομικές προστασίες. «Η απόφαση να διατηρηθεί η απαγόρευση του ΑΓΓΟ ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς και περιφερειακές δεσμεύσεις της Γκάμπια για την πρόληψη επιβλαβών πρακτικών κατά κοριτσιών και γυναικών, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC), τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW), τον Αφρικανικό Χάρτη για τα Δικαιώματα και την Ευημερία του Παιδιού και το Πρωτόκολλο του Μαπούτο που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών της Αφρικής. «Εκτός από την αναγνώριση αυτής της κρίσιμης απόφασης από το εθνικό κοινοβούλιο, επαινούμε τις ακούραστες προσπάθειες των επιζώντων, των ακτιβιστών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των θρησκευτικών ομάδων που εργάζονται για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού.

gambia

Η τήρηση της απαγόρευσης υποστηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες βάσης, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας, συμπεριλαμβανομένων των επιβλαβών πρακτικών κατά των κοριτσιών και των γυναικών και για την παροχή ενός ασφαλέστερου και υγιέστερου μέλλοντος για τα κορίτσια και τις γυναίκες στη Γκάμπια και αλλού. «Η ευθραυστότητα της προόδου για τον τερματισμό του ΑΓΓΟ δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Οι επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε χώρες σε όλο τον κόσμο σημαίνουν ότι τα κέρδη που κατακτήθηκαν με κόπο κινδυνεύουν να χαθούν. Σε ορισμένες χώρες, οι εξελίξεις έχουν καθυστερήσει ή ανατρέψει την οφειλόμενη πίεση ενάντια στα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών, την αστάθεια και τις συγκρούσεις, διακόπτοντας τις υπηρεσίες και τα προγράμματα πρόληψης. «Γι’ αυτό, οι νομοθετικές απαγορεύσεις στον ΑΓΓΟ, αν και αποτελούν κρίσιμο θεμέλιο για παρεμβάσεις, δεν μπορούν από μόνες τους να τερματίσουν τον ακρωτηριασμό. Σήμερα, περισσότερο από το 73 τοις εκατό των κοριτσιών και των γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών στη χώρα έχουν ήδη υποβληθεί σε αυτήν την επιβλαβή πρακτική, με πολλά κορίτσια να υποβάλλονται σε αυτήν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους.

gambia c

«Τους τελευταίους μήνες τονίστηκε η ανάγκη για συνεχή υπεράσπιση για την προώθηση της ισότητας των φύλων, τον τερματισμό της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών και τη διασφάλιση των κερδών που έχουν επιτευχθεί για την επιτάχυνση της προόδου για τον τερματισμό του ΑΓΓΟ. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τις κοινότητες και τις οργανώσεις βάσης, τη συνεργασία με παραδοσιακούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, την εκπαίδευση εργαζομένων στον τομέα της υγείας και την αποτελεσματική ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βλάβες που προκαλεί η πρακτική. «Η υποστήριξη των επιζωσών του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων παραμένει τόσο επείγουσα όσο ποτέ. Πολλές υποφέρουν από μακροχρόνιες σωματικές και ψυχολογικές βλάβες που μπορεί να προκύψουν από τη διαδικασία και χρειάζονται ολοκληρωμένη ιατρική και ψυχολογική φροντίδα για να επουλωθούν από τις ουλές που προκαλεί αυτή η επιβλαβής πρακτική. «Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών και τις κοινότητες στη Γκάμπια στον αγώνα κατά του ΑΓΓΟ. Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα