21 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Μικροβίωμα ζύμωση: Τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα και καταναλώνονται ευρέως, εν μέρει λόγω των ισχυρισμών σχετικά με τη θετική τους επίδραση στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί συχνά στερούνται επαρκή επιστημονική υποστήριξη, ειδικά για τα λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση. Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ξεκίνησε να δοκιμάσει αυτούς τους ισχυρισμούς, μελετώντας εάν η συχνή κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση, όπως το kimchi ή το kraut, είχε κάποια επίδραση στα τρισεκατομμύρια βακτήρια που συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου.

mikrovioma entero zimosi

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Gut Microbiome. Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων 23 ανθρώπων στις Δίδυμες Πόλεις που κατανάλωναν συχνά τουλάχιστον μία μερίδα φυτικής προέλευσης τροφές που είχαν υποστεί ζύμωση, πέντε φορές την εβδομάδα για δύο χρόνια. Αυτό δεν περιελάμβανε ζυμώσεις γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα μικροβιώματα των κοπράνων τους μελετήθηκαν και συγκρίθηκαν με εκείνα 24 ατόμων που ποτέ ή σπάνια κατανάλωναν λαχανικά ή άλλα τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση με γαλακτοπαραγωγή και δεν το είχαν κάνει τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ενδελεχή διατροφική εξέταση των συμμετεχόντων πριν ξεκινήσουν το πείραμα και διαπίστωσαν ότι τόσο οι καταναλωτές τροφίμων που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση όσο και οι μη καταναλωτές ξεκίνησαν από παρόμοια θέση όσον αφορά τη συνολική ποιότητα της διατροφής. Προσδιόρισαν τη βαθμολογία του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, ένα μέτρο του USDA για τη διατροφική υγεία, και διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες ήταν κοντά στον εθνικό μέσο όρο βαθμολογίας για ενήλικες, που είναι 58 στους 100. Οι καταναλωτές λαχανικών που είχαν υποστεί γαλακτοζύμωση ήταν ελαφρώς υψηλότεροι σε 59 στους 100, και οι μη καταναλωτές είχαν ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία 55 στα 100.

Οι ερευνητές βρήκαν:

  • Δυνητικά προβιοτικά βακτήρια και μύκητες που πιθανότατα προέρχονται από λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση βρέθηκαν στα κόπρανα ορισμένων ατόμων που κατανάλωναν τακτικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
  • Η τακτική κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση μπορεί να διεγείρει βακτήρια με τη δυνατότητα να παράγουν βουτυρικό, μια ένωση στο έντερο που είναι ευρέως γνωστή για τις θετικές της επιδράσεις στην υγεία.
  • Τα λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση έχουν σημαντικά μεγαλύτερη επίδραση σε ορισμένες από τις λειτουργίες που εκτελούν οι μικροοργανισμοί στο έντερο και στα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιεί το μικροβίωμα μας για να εκτελέσει λειτουργίες με δυνητικά βασικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό αποδεικνύεται από την παρατήρηση ότι οι τακτικοί καταναλωτές εμφάνισαν μεγαλύτερη ποικιλία μεταβολιτών κοπράνων (θρεπτικά συστατικά του μικρού εντέρου) και μεγαλύτερη παραγωγή μικροβιακών θρεπτικών συστατικών με γνωστές θετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως οξικό και προπιονικό (λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας).

zimosi mikrovioma

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την υπάρχουσα έρευνα που δείχνει ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, σε αυτήν την περίπτωση, τα λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση, ωφελούν το μικροβίωμα και το μεταβολισμό του εντέρου σε άτομα που καταναλώνουν μια τυπική δυτική διατροφή», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Kylene Guse. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη που διαμεσολαβούνται από το μικροβίωμα θα πρέπει να ελέγχονται με τη λήψη επαναλαμβανόμενων στιγμιότυπων του μικροβιώματος ενός ατόμου με την πάροδο του χρόνου και την αξιολόγηση εάν η κατανάλωση μπορεί να βελτιώσει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας στους ανθρώπους.

«Τα ευρήματά μας έχουν επιπτώσεις στις στρατηγικές πρόληψης της υγείας που βασίζονται στη θεραπευτική δύναμη των υγιεινών τροφίμων», δήλωσε ο Andres Gomez, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης των Ζώων. «Στο μέλλον, πρέπει να δοκιμάσουμε μια πιθανή θετική επίδραση της κατανάλωσης λαχανικών που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση σε άτομα με συγκεκριμένες ασθένειες με γνωστή σύνδεση μικροβιώματος, όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία ή η αυτοάνοση νόσος, μεταξύ άλλων».

 

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα