Ο τόνος, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσετε μια εκλεπτυσμένη γεύση με μια ισορροπημένη διατροφή.
Συστατικά:
- 400 γρ ζυμαρικά
- 2 κονσέρβες (180 g το καθένα) τόνο σε ελαιόλαδο, στραγγισμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (προσαρμόστε τη γεύση)
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) θρυμματισμένη ντομάτα
- Αλάτι, για γεύση
- Μαύρο πιπέρι, για γεύση
- Φύλλα φρέσκου βασιλικού
- Τριμμένη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα
Οδηγίες:
- Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά: Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Κρατήστε περίπου 1 φλιτζάνι νερό για ζυμαρικά, στη συνέχεια στραγγίστε τα ζυμαρικά και αφήστε τα στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, σοτάροντας για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι το σκόρδο να μυρίσει και να ροδίσει αλλά να μην καεί.
- Προσθέστε τις ντομάτες: Ρίξτε τις ντομάτες, ανακατεύοντας καλά να ενωθούν. Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Ενσωματώστε τον τόνο: Διπλώστε απαλά τον στραγγισμένο τόνο, κόβοντάς τον σε κομμάτια καθώς τον ανακατεύετε στη σάλτσα. Αφήστε το να ζεσταθεί για άλλα 5 λεπτά. Εάν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο από το κρατημένο νερό των ζυμαρικών για να αποκτήσετε την επιθυμητή συνοχή.
- Συνδυάστε τα ζυμαρικά και τη σάλτσα: Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατέψτε τα όλα μαζί για μερικά λεπτά, διασφαλίζοντας ότι τα ζυμαρικά έχουν καλυφθεί με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσαρμόστε το καρύκευμα με περισσότερο αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρετε: Σερβίρετε τα ζυμαρικά ζεστά, γαρνίροντας με φρέσκα φύλλα βασιλικού και μια γενναιόδωρη πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Απολαύστε τη λαχταριστή Arabiata σας με τόνο!
Για επιπλέον γεύση, σκεφτείτε να προσθέσετε κάπαρη ή ελιές στη σάλτσα. Ο φρέσκος μαϊντανός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θέση του βασιλικού για ένα διαφορετικό τόνο στη γεύση. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται υπέροχα με μια συνοδευτική σαλάτα και ψωμί με κρούστα. Καλή όρεξη!