17.8 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Εορτολόγιο 27/7: Ποιος γιορτάζει σήμερα Σάββατο 27 Ιουλίου;

Ο Άγιος Παντελεήμονας, γνωστός προηγουμένως ως Παντελέων, καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε την εποχή του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Ο πατέρας του, Ευστόργιος, ήταν ειδωλολάτρης, αλλά αργότερα έγινε χριστιανός μετά από τις συμβουλές του γιου του. Η μητέρα του, Ευβούλη, προερχόταν από χριστιανική οικογένεια (βλέπε 30 Μαρτίου). Ο Παντελεήμονας σπούδασε ιατρική υπό την καθοδήγηση του Ευφρόσυνου και μυήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο (βλέπε 26 Ιουλίου), ο οποίος ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

1 eortologio1

Μια φορά, όταν μια οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και τον θανάτωσε, ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλέστηκε τον Χριστό και τον ανέστησε. Η αφορμή για το μαρτύριό του ήταν ένα άλλο θαύμα. Είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος ανέφερε τη θεραπεία του στον βασιλιά, λέγοντας ότι ο Παντελέων τον θεράπευσε στο όνομα του Χριστού, στον οποίο πίστεψε και ο ίδιος. Ο βασιλιάς, ακούγοντας αυτό, διέταξε την εκτέλεσή του. Ο Παντελέων οδηγήθηκε στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του για να αρνηθεί την πίστη του.

eortologio2 1

Ο Άγιος υπέφερε σκληρά βασανιστήρια, αλλά δεν υπέκυψε, καθώς ο Κύριος εμφανίστηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τελικά, διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε ως Παντελεήμονα αντί για Παντελέοντα. Όταν ο δήμιος σήκωσε το σπαθί του για να τον αποκεφαλίσει, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μετά από αυτό το θαύμα, οι παρευρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος παραδόθηκε εκουσίως στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από την πληγή του δεν έτρεξε αίμα, αλλά γάλα, και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει, καρποφόρησε ξαφνικά.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα