19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Σαλόνι Νυχιών: Οι χημικές ουσίες αρωμάτων θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία των εργαζομένων

Σαλόνι Νυχιών: Ξέρεις τη μυρωδιά του κομμωτηρίου νυχιών; Αυτό το έντονο χτύπημα των χημικών, το παράξενα γλυκό άρωμα του βερνικιού, το αχνό τσούξιμο στη μύτη σου; Αυτή είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και έχει συνδεθεί με μια ποικιλία επιπτώσεων στην υγεία που βιώνουν οι εργαζόμενοι που την αναπνέουν. Οι εργαζόμενοι στα ινστιτούτα νυχιών συνήθως αντιμετωπίζουν ερεθισμένο δέρμα και μάτια, πονοκεφάλους, απώλεια όσφρησης και αναπνευστικά προβλήματα.

nail

Αξιωματούχοι σε ορισμένες πόλεις και πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, έχουν εισαγάγει νέους κανονισμούς που έχουν σχεδιαστεί για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στα κομμωτήρια νυχιών – έναν πληθυσμό που είναι 81% γυναίκες, 79% γεννημένες στο εξωτερικό και συνήθως κερδίζει χαμηλούς μισθούς. Αλλά τα μυστήρια γύρω από το τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις ισχυρές μυρωδιές κάνουν την προστασία αυτών των εργαζομένων πιο δύσκολη. Οι κατασκευαστές καλλυντικών σπάνια καλούνται να αποκαλύψουν ποιες συγκεκριμένες χημικές ουσίες χρησιμοποιούν για να αρωματίσουν τα προϊόντα τους, γεγονός που έχει εμποδίσει τις προσπάθειες για καλύτερη κατανόηση του αέρα που αναπνέουν οι εργαζόμενοι στο σαλόνι. Η Diana Ceballos, επίκουρη καθηγήτρια του UW στις επιστήμες περιβάλλοντος και επαγγελματικής υγείας, ξεκίνησε να λύσει το μυστήριο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Atmospheric Pollution Research, η Ceballos και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τον αέρα σε μια ομάδα ινστιτούτων νυχιών γύρω από τη Βοστώνη – όπου η Ceballos εργαζόταν στο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ – και εντόπισαν 18 ξεχωριστές χημικές ουσίες αρωμάτων.

Είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη μέχρι σήμερα για τα συγκεκριμένα χημικά μείγματα αρωμάτων που βρίσκονται στον αέρα του σαλονιού νυχιών και θα επιτρέψει στους ερευνητές να μελετήσουν περαιτέρω τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Το UW News συναντήθηκε με την Ceballos για να συζητήσει τα ευρήματα της μελέτης, τα μυστήρια γύρω από τις χημικές ουσίες αρωμάτων και πώς να προστατεύσετε καλύτερα την υγεία των εργαζομένων στα ινστιτούτα νυχιών. Τα ινστιτούτα νυχιών είναι μια ερευνητική σας ειδικότητα. Έχετε δημοσιεύσει εργασίες σχετικά με ιχνοστοιχεία στα βερνίκια νυχιών, την έκθεση των εργαζομένων σε «παλαιούς» διαλύτες και μέταλλα καθώς και «νέες» επιβλαβείς χημικές ουσίες και την παρουσία πλαστικοποιητών σε δημοφιλή προϊόντα νυχιών.

Πώς έφτασες να επικεντρωθείς στα ινστιτούτα νυχιών και στις εργαζόμενές τους;

Diana Ceballos: Άρχισα να δουλεύω στα ινστιτούτα νυχιών αμέσως μετά το διάβασμα μιας έκθεσης των New York Times το 2015. Κέρδισε κάθε λογής βραβεία. Όταν βγήκε αυτή η ιστορία, δημιούργησε χάος. Εργαζόμουν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκείνη την εποχή και το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης ζήτησε τεχνική βοήθεια επειδή ήταν τρομοκρατημένοι από τις συνθήκες στα ινστιτούτα νυχιών. Με έβαλαν στην ομάδα εν μέρει επειδή είμαι βιομηχανικός υγιεινολόγος, αλλά και επειδή μιλάω ισπανικά, και υπάρχουν πολλοί ισπανόφωνοι εργαζόμενοι σε αυτά τα σαλόνια. Μετά άλλαξε η ζωή μου και επέστρεψα στον ακαδημαϊκό χώρο. Απλώς ήξερα ότι μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Υπήρχε απλώς τόσο λίγη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ήταν απίστευτο. Έτσι, αποφάσισα ότι ήθελα να επικεντρωθώ στα ινστιτούτα νυχιών. Εν τω μεταξύ, πολλοί άλλοι άνθρωποι είχαν την ίδια ιδέα, έτσι πολλές διαφορετικές ομάδες σε όλη τη χώρα και διεθνώς έχουν αρχίσει να εργάζονται για αυτό.

Τι είναι οι χημικές ουσίες αρωμάτων και τι γνωρίζουμε για αυτές;

DC: Τα αρώματα προστίθενται σε προϊόντα κομμωτηρίου νυχιών για να δημιουργήσουν την επιθυμητή μυρωδιά – λοσιόν που θέλετε να μυρίζει σαν λεβάντα, για παράδειγμα – αλλά πολλά αρώματα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανεπιθύμητες μυρωδιές. Πολλά προϊόντα νυχιών έχουν πολύ έντονες, όχι και τόσο καλές μυρωδιές, επομένως οι εταιρείες προσθέτουν αρώματα για να καλύψουν αυτές τις μυρωδιές. Αλλά τότε έχετε ακόμη περισσότερες αρωματικές χημικές ουσίες στον αέρα! Ένας καλός αριθμός αρωμάτων είναι γνωστοί ευαισθητοποιητές. Αυτό δεν προκαλεί μόνο ερεθισμό στο δέρμα, αλλά, για παράδειγμα, ορισμένα αρώματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση άσθματος εάν εισπνευστούν. Ή, εάν είναι ευαισθητοποιητές, θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόκληση άσθματος και άλλων αναπνευστικών επιπλοκών. Δεν είναι μόνο το δέρμα, είναι ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα.

nail salon a

Και αυτά είναι μόνο τα αποτελέσματα που γνωρίζουμε. Υπάρχουν επίσης κάποια θετικά αποτελέσματα από τα αρώματα. Είναι γνωστό ότι ορισμένα αρώματα μπορεί να είναι χαλαρωτικά ή να επηρεάζουν την ατμόσφαιρα ενός περιβάλλοντος. Αλλά αυτό δεν έχει μελετηθεί καλά. Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες είναι πολύ ελάχιστα γνωστές. Θα μπορούσαν να είναι τοξικές, αλλά δεν ξέρουμε. Απλώς χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες για την παραγωγή αρωμάτων και ως επί το πλείστον, οι χημικοί κανονισμοί έχουν επικεντρωθεί σε μεγαλύτερους ενόχους. Μόλις την τελευταία δεκαετία περίπου οι αξιωματούχοι έδωσαν προσοχή σε χημικές ουσίες που εμφανίζονται σε μικρότερες ποσότητες, όπως τα αρώματα. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα αρώματα ήταν εμπορικά μυστικά και συγκεκριμένες χημικές ουσίες δεν αναφέρονται ως συστατικά. Οι ετικέτες απλώς έγραφαν “άρωμα”.

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι κανονισμοί για τα χημικά στην Ευρώπη και σε ορισμένα κράτη έχουν εισαγάγει περισσότερες διακρίσεις ως προς τις τοξικές χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αρώματα, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη για να αποκαλυφθούν τα συστατικά. Για παράδειγμα, στο νέο νομοσχέδιο για τα καλλυντικά στην Ουάσιγκτον, απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για τους καταλόγους συστατικών. Αυτό συνέβαινε ήδη στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, αλλά μόλις ξεκινά. Δεν είμαστε οι πρώτοι που τα μετρήσαμε ποτέ, αλλά από όσο γνωρίζουμε, μετρήσαμε τον μεγαλύτερο αριθμό αρωμάτων. Επίσης, η ανάλυσή μας δείχνει ότι όχι μόνο τα προϊόντα νυχιών συμβάλλουν στα αρώματα, αλλά και άλλα προϊόντα στα σαλόνια, όπως προϊόντα προσωπικής φροντίδας και καθαριστικά είναι πιθανές πηγές εκπομπών. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν το έντονο άρωμα ενός κομμωτηρίου νυχιών, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θεωρούμε πως στην πραγματικότητα μυρίζουμε ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πώς επηρεάζει αυτή η ρύπανση τις εργαζόμενες στα ινστιτούτα νυχιών;

DC: Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι σημαντική για όλους. Η ποιότητα της υγείας μας εξαρτάται από τον αέρα που αναπνέουμε. Ακόμη και για έναν πελάτη, τα ινστιτούτα νυχιών είναι πολύ αρωματικά και έχουν πολλές μυρωδιές. Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στις οσμές. Ακόμη και μόνο η συζήτηση για την ίδια τη μυρωδιά μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπτώσεις στην υγεία. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πονοκεφάλους, ζάλη και ναυτία. Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν πηγαίνουν στα ινστιτούτα νυχιών επειδή δεν μπορούν να είναι εκεί. Και αυτός είναι πελάτης. Φανταστείτε τους εργάτες.

Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να κάνουν αυτή τη δουλειά επειδή δεν έχουν εκπαίδευση σε τίποτε άλλο, και σε έρευνες για την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται σε ινστιτούτα νυχιών, είναι αρκετά διαδεδομένο να έχουν πονοκεφάλους, ερεθισμούς, φασαρία – όλα τα τυπικά συμπτώματα οσμές, πόσο μάλλον τοξικές χημικές ουσίες. Μπορεί να επιδεινώσει την ευημερία και την ποιότητα της ζωής σας, ειδικά καθώς ορισμένοι από αυτούς τους εργαζόμενους είναι σε βάρδιες 12 ωρών, επτά ημέρες την εβδομάδα. Οπότε, είναι σημαντικό ο χρόνος που εκτίθενται σε αυτά τα αρώματα μαζί με πολλές άλλες τοξικές χημικές ουσίες. Σημειώνετε σε όλη την έρευνά σας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στα ινστιτούτα νυχιών είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον αέρα που αναπνέουμε όλοι – ακόμη κι αν δεν επισκεφτούμε ποτέ ένα κομμωτήριο.

Πώς γίνεται αυτό;

DC: Είναι πολύ σημαντικό να μειωθούν οι συγκεντρώσεις χημικών σε εσωτερικούς χώρους γιατί τελικά βγαίνουν έξω και συμβάλλουν στη συνολική ατμοσφαιρική ρύπανση. Είναι δύσκολο να το ελέγξουμε αυτό στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά ένα πράγμα που ήταν σαφές όταν η Βοστώνη έχτιζε μια πολιτική αερισμού ήταν ότι ήταν σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι επιχειρήσεις φιλτράρουν τα χημικά προτού βγουν έξω από το παράθυρο. Τώρα γνωρίζουμε ότι τα αρώματα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των συνολικών χημικών ουσιών στα ινστιτούτα νυχιών και προσθέτουν στο μείγμα. Και αφού έχετε αρώματα σε ένα σωρό προϊόντα, όλα αθροίζονται. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τη συσσωρευμένη επιβάρυνση που μπορεί να έχουν τα αρώματα στο εσωτερικό περιβάλλον και να σκεφτούμε πιο σκόπιμα πώς παράγουμε προϊόντα που περιέχουν αυτά τα πράγματα—όχι μόνο κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων, αλλά και πώς αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον.

nail salon 1

Υπάρχουν πολιτικές αυτή τη στιγμή που προσπαθούν να δουλέψουν στα αρώματα, αλλά πρέπει να μάθουμε περισσότερα. Θα περάσει λίγος χρόνος για να μπορέσουμε να ελέγξουμε ή να καθοδηγήσουμε καλύτερα τους κατασκευαστές. Είναι πολύ νωρίς, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά για τα αρώματα στο μέλλον. Άλλοι συγγραφείς στην εργασία της 19ης Ιουνίου είναι οι Chunrong Jia και Xianqiang Fu από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις και ο Thomas Webster του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα