20.9 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ασφαλή ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: Άκρως σημαντική είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας παρέχει ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια ταξιδιού, στις χώρες της ΕΕ για επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας την οποία επισκέπτεστε. Για παράδειγμα, στις καλυπτόμενες παροχές της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας περιλαμβάνονται οι παροχές που σχετίζονται με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες, καθώς και με εγκυμοσύνη και τοκετό.

europaiki karta ugeias a

Δωρεάν και χωρίς ιατρικά δεδομένα

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας χορηγείται δωρεάν και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενεργούς ασφαλιστικής ικανότητας. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα. Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου της κάρτας, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία γέννησης. Για να τη λάβετε πρέπει να απευθυνθείτε στον φορέα ασφάλισης υγείας στον οποίον είστε ασφαλισμένος/η και ο οποίος είναι αρμόδιος να αναλάβει τα έξοδα της υγειονομικής σας περίθαλψης.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας: Πώς θα την αποκτήσετε -Διαδικασία έκδοσης

Στην Ελλάδα, για τη χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτηση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή: Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Ασφαλισμένους → Έκδοση ΕΚΑΑ: https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/elektronikes-yperesies-gia-asphalismenoys

Κατά την καταχώρηση της αίτησης:

Αν η αίτηση αφορά τον άμεσα ασφαλισμένο, στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλέξουν «Άμεσα ασφαλισμένος». Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά τον έμμεσα ασφαλισμένο (προστατευόμενο μέλος), στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλέξουν «Έμμεσα ασφαλισμένος» και εν συνεχεία να καταχωρήσουν τον ΑΜΚΑ και τα λατινικά στοιχεία του ονοματεπωνύμου του έμμεσα ασφαλισμένου. Με την υποβολή της αίτησης, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εκτυπώνουν το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) και στη συνέχεια μέσα σε 5-10 (το αργότερο) εργάσιμες ημέρες ο αιτών θα παραλάβει την ΕΚΑΑ στη Διεύθυνση κατοικίας που δήλωσε κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Και μέσω ΚΕΠ

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χορήγησης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) μπορεί να διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ μπορούν να μεταβούν και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), προκειμένου να αιτηθούν την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας

europaiki karta asfalisis

Δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση

Μια βασική διευκρίνιση στις ιστοσελίδες του ΕΦΚΑ και της ΕΕ είναι ότι η κάρτα δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση και δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε και πιθανές ταξιδιωτικές δαπάνες όπως:

  • απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων
  • αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου ή μερικής/ολικής ανικανότητας από ατύχημα
  • νομική υποστήριξη
  • επαναπατρισμός ασφαλισμένου και συνοδών μελών της οικογένειας
  • έξοδα μετακίνησης και διαμονής του νοσηλευόμενου με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο
  • έξοδα για την ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσεων, απώλεια συσκευών κ.α.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα