20.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Καναδάς: Τα ΑΤΜ και άλλες ψηφιακές συσκευές αυτοεξυπηρέτησης δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες προσβασιμότητας

Καναδάς: Οι περισσότερες διαδραστικές συσκευές αυτοεξυπηρέτησης – περίπτερα, ATM και άλλες ψηφιακές διεπαφές – δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες προσβασιμότητας των Καναδών που αναφέρουν ότι έχουν αναπηρία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σε συνεργασία με την Ομάδα CSA (Καναδική Ένωση Τυποποίησης) ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo πήραν συνεντεύξεις με άτομα με βιωμένες εμπειρίες αναπηρίας και έλαβαν μια συντριπτική συναίνεση ότι οι περισσότερες συσκευές αυτοεξυπηρέτησης έχουν ελάχιστες έως καθόλου δυνατότητες προσβασιμότητας ή δυσκολεύονται να τις βρουν.

amea a

Πάνω από το ένα τέταρτο των Καναδών ηλικίας 15 ετών και άνω αναγνωρίζονται ως άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με την Καναδική Έρευνα για την Αναπηρία του 2022.  Ανεξάρτητα από το επίπεδο ικανοτήτων κάποιου, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές σωστά με ελάχιστη ταλαιπωρία και να έχουν μια σταθερή εμπειρία πρόσβασης σε σταθερές λειτουργίες”, δήλωσε ο Gaya Bin Noon, Ph.D. υποψήφιος στη Σχολή Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Waterloo και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Οι κοινές ανησυχίες που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν την προστασία των προσωπικών πληροφοριών, το απόρρητο και την ασφάλεια και τη συνέπεια και τη χρηστικότητα αυτών των συσκευών.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι η ικανότητά τους να χρησιμοποιούν μια συσκευή αυτοεξυπηρέτησης υπονομεύεται εάν χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια από ένα μέλος του προσωπικού, εκτός από τις ανησυχίες τους για την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών. «Η ανεξαρτησία είναι μεγάλη για μένα», είπε ένας από τους συμμετέχοντες. «Είναι πραγματικά σημαντικό να μπορείς να ολοκληρώσεις μια εργασία μόνος σου, ειδικά αν είναι κάτι εμπιστευτικό». Μια λύση που βρέθηκε σε αυτή τη μελέτη ήταν η σύζευξη προσωπικών συσκευών ή smartphone, για να αντισταθμιστούν τυχόν ελλείψεις προσβασιμότητας σε συσκευές αυτοεξυπηρέτησης. Μια προσωπική συσκευή θα ελαχιστοποιούσε την ανάγκη για εναλλακτική προσβάσιμη τεχνολογία διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο και την ασφάλεια. “Πολλά smartphone έχουν ήδη συνδεδεμένες εξατομικευμένες δυνατότητες προσβασιμότητας, με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης και όλα τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη να έχουν ήδη φορτωθεί”, δήλωσε ο Bin Noon. «Θα ήταν εγγυημένο ότι θα έχουν κάτι με το οποίο είναι εξοικειωμένοι και που λειτουργεί».

amea

Ένα άλλο θέμα στις συνεντεύξεις των ερευνητών με τους συμμετέχοντες ήταν η ανάγκη να προωθηθούν ευρέως προσβάσιμα χαρακτηριστικά και να αυξηθεί η εκπαίδευση προσβασιμότητας για το επιτόπιο προσωπικό. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι οι χρήστες αναζητούν συχνά πληροφορίες προσβασιμότητας σε ιστότοπους εταιρειών ή οργανισμών, καθιστώντας ιδιαίτερα σημαντικό οι διαδικτυακοί πόροι να αναφέρουν με σαφήνεια τυχόν χαρακτηριστικά προσβασιμότητας των συσκευών αυτοεξυπηρέτησης. Οι ερευνητές του Waterloo ελπίζουν ότι αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών για τη βέλτιστη ασφάλεια και χρηστικότητα για τους κατασκευαστές συσκευών αυτοεξυπηρέτησης. «Προσπαθούμε επίσης να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ποια είναι τα κενά και πώς επηρεάζει τους ανθρώπους που απλώς προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους, όπως να πηγαίνουν στην τράπεζα, να αντιμετωπίζουν συνοριακό έλεγχο στο αεροδρόμιο, να παραγγέλνουν σούσι ή να κάνουν check in στο ιατρείο τους ” είπε ο Μπιν Νουν.

Η μελέτη, «Ανησυχίες σχετικά με την προσβασιμότητα των διαδραστικών συσκευών αυτοεξυπηρέτησης για άτομα με αναπηρία», δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Αναπηρία και αποκατάσταση: Τεχνολογία Υποβοηθητικών Μέσων». Οι συν-συγγραφείς περιλαμβάνουν τον Bin Noon, τον Dr. Plinio Morita, τους μαθητές Luka Ugaya Mazza και Gillian Morgan από τη Σχολή Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Waterloo, καθώς και τη Stephanie Singh και την Dragica Jeremic Nikolic από τον Όμιλο CSA.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα