24.7 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Smartwatch: Μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να στρεσάρονται περισσότερο για την υγεία τους

Smartwatch: Οι φορητές συσκευές παρακολούθησης και οθόνες (όπως τα έξυπνα ρολόγια) γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και εξελιγμένες. Για άτομα που ζουν με καρδιακές παθήσεις, μπορούν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων σχετικά με ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι η χρήση φορητών συσκευών για την παρακολούθηση καρδιακών παθήσεων, όπως η κολπική μαρμαρυγή – ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός – μπορεί πραγματικά να κάνει τους ανθρώπους πιο ανήσυχους για την υγεία τους.

martwatch

H φορητή συσκευή μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τη χρόνια πάθηση της καρδιάς σας, αλλά η χρήση της θα μπορούσε να σας προκαλέσει άγχος — κάτι που είναι κακό για αυτές τις καταστάσεις.

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα wearables, χωρίς περιττές ανησυχίες;

Φορητά για την παρακολούθηση των καρδιακών παθήσεων

Οι φορητές συσκευές παίζουν αυξανόμενο ρόλο στη διαχείριση και τον εντοπισμό καταστάσεων όπως η κολπική μαρμαρυγή, το πιο κοινό πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού. Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού και περίπου το 5% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών, κόπωση και δύσπνοια, αν και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ζουν σχετικά χωρίς συμπτώματα. Η αυτοδιαχείριση είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πρόληψη επιπλοκών, όπως το εγκεφαλικό και η καρδιακή ανεπάρκεια. Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή συχνά βιώνουν επίσης υψηλά ποσοστά άγχους που συνδέονται με την κατάστασή τους. Η ψυχολογική δυσφορία – συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και της ανησυχίας για τα συμπτώματα – επηρεάζει μεταξύ 25% και 50% όσων ζουν με την πάθηση.

Οι φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να παρακολουθούν την κατάστασή τους παρέχοντας δεδομένα καρδιακού ρυθμού και ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την κατανόηση του αντίκτυπου της ασθένειάς τους, ιδιαίτερα για όσους ζουν με παροξυσμική (ή επεισοδιακή) κολπική μαρμαρυγή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα έξυπνα ρολόγια ήταν πολύ αποτελεσματικά στην ανίχνευση ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών – και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείρισή τους, ακόμη και στην αποτροπή τους. Ωστόσο, οποιαδήποτε οφέλη από τη χρήση φορητών συσκευών για την παρακολούθηση της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να εξισορροπηθούν με τα υψηλά ποσοστά άγχους που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτήν την πάθηση, για να βεβαιωθείτε ότι η χρήση τους δεν επιδεινώνει την ψυχολογική δυσφορία.

Τα φορητά μπορούν να ενδυναμώσουν τους ασθενείς

Για πολλούς ανθρώπους, η αίσθηση ότι λαμβάνουν αξιόπιστα, αντικειμενικά και εξατομικευμένα δεδομένα υγείας μπορεί να ενθαρρύνει αισθήματα σιγουριάς και ασφάλειας, ειδικά όταν συνδυάζονται με ανιχνευτές συμπτωμάτων ή ημερολόγια ασθενών. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στους ασθενείς να διαχειρίζονται μόνοι τους την κατάστασή τους στο σπίτι με τις οικογένειές τους, αντί να περνούν χρόνο στο νοσοκομείο – μειώνοντας το άγχος και το στρες. Σε κλινικό περιβάλλον, τα δεδομένα μπορεί επίσης να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να συμμετέχουν στην κοινή λήψη αποφάσεων. Ερμηνεύοντας δεδομένα υγείας μαζί με γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, μπορούν να αναπτύξουν στόχους και σχέδια δράσης, συμπεριλαμβανομένου του πότε πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από έναν γενικό ιατρό — και πότε να πάνε στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς που κατανοούν την κατάστασή τους τείνουν να αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.

Αλλά τα wearables μπορούν να προκαλέσουν άγχος

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Journal of the American Heart Association εξέτασε τη συμπεριφορά και την ευημερία 172 ατόμων με κολπική μαρμαρυγή σε διάστημα εννέα μηνών. Διαπιστώθηκε ότι τα 83 άτομα που χρησιμοποιούσαν φορητές συσκευές για να παρακολουθούν την κατάστασή τους ανησυχούσαν περισσότερο για τα συμπτώματά τους και τη θεραπεία τους, με έναν στους πέντε να βιώνει «έντονο άγχος». Το χρόνιο άγχος μπορεί να συμβάλει στο στρες, την εξάντληση και την κακή σωματική υγεία, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επιδεινώσουν τις καρδιακές παθήσεις. Προηγούμενη έρευνα είχε, επίσης, διερευνήσει τις επιπτώσεις των φορητών συσκευών σε ασθενείς με μακροχρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Οι ασθενείς σε αυτή τη μελέτη ανέφεραν παρομοίως αυξημένο άγχος κατά τη χρήση αυτών των συσκευών, όπως εξήγησε ένας: “Είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που ανησυχούν για πράγματα. Ανησυχώ για τον εαυτό μου […] και απλώς σκέφτηκα ότι είναι ανόητο. Αυτό μου το θυμίζει κάθε μέρα, […] Αναρωτιέμαι τι διαβάζω, πόσο καλό είναι ή πόσο κακό είναι […] Κάθε φορά που αρχίζω να το σκέφτομαι, αρχίζω να σκέφτομαι την ασθένειά μου». Μερικοί περιγράφουν επίσης ότι είναι «αιχμάλωτοι των αριθμών». Νιώθουν ότι «πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν τη συσκευή για να ξέρουν πώς τα πήγαν, με αποτέλεσμα η συσκευή να κυριαρχεί στη ζωή τους».

Ο όγκος και η συχνότητα των ειδοποιήσεων, των συναγερμών και των δονήσεων από φορητές συσκευές μπορεί να είναι συντριπτική και να κάνει τους ανθρώπους να ανησυχούν για την υγεία τους. Η υπερφόρτωση πληροφοριών μπορεί επίσης να αποθαρρύνει την αυτοδιαχείριση, με τις ειδοποιήσεις να παρακινούν τους ανθρώπους να αναζητούν συμβουλές υγείας πιο συχνά από ό,τι θα έκαναν διαφορετικά. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Για άλλους ανθρώπους, τα χαμηλά επίπεδα υγείας ή ψηφιακής παιδείας —που δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τις συσκευές ή να ερμηνεύουν τα δεδομένα— μπορεί να τους κάνουν να αισθάνονται τόσο αγχωμένοι ή ανήσυχοι που εγκαταλείπουν τελείως τα wearables.

smartwatch a

Το μέλλον των wearables

Στο μέλλον, οι ψηφιακές συσκευές μπορεί να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ολιστικής εικόνας της υγείας και της ευεξίας μέσω ενός «ψηφιακού φαινοτύπου» που συνδυάζει δεδομένα όπως τα πρότυπα ύπνου, οι αλλαγές βάρους και η σωματική δραστηριότητα. Απαιτείται, όμως, περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των επιπτώσεων των wearables – συμπεριλαμβανομένων των ειδοποιήσεων και των συναγερμών τους – στα επίπεδα άγχους των ασθενών. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη μια φορητή συσκευή για παρακολούθηση της υγείας, μπορεί να είναι χρήσιμο να ελέγχετε τακτικά τις ρυθμίσεις δεδομένων και ειδοποιήσεων.

Μπορεί να θέλετε να συζητήσετε με τον γιατρό ή τη νοσοκόμα σας πώς χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε μόνοι σας την κατάστασή σας. Για οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια, είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο δράσης διαχείρισης. Αυτό περιλαμβάνει τη συζήτηση με τον επαγγελματία υγείας σας πότε πρέπει να αναζητήσετε φροντίδα (όπως να παρακολουθήσετε το τμήμα επειγόντων περιστατικών ή τον γενικό ιατρό). Εν τω μεταξύ, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να βοηθηθούν οι νοσηλευτές και οι γιατροί να αισθάνονται πιο σίγουροι ενσωματώνοντας τα wearable-και τα δεδομένα που παρέχουν- στη φροντίδα των ασθενών.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα