20.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Χιρoσίμα 1945: «Κανείς μας δεν ξέρει τι θα συμβεί, όταν πέσει η ατομική βόμβα»

Στις 12 Απριλίου 1945, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούζβελτ, πεθαίνει. Ο Χάρι Τρούμαν, ο νέος Πρόεδρος, ανακαλύπτει κάτι εντελώς άγνωστο μέχρι τότε. Οι μυστικές υπηρεσίες τον ενημερώνουν για ένα απόρρητο σχέδιο που αφορά την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Γρήγορα έρχεται αντιμέτωπος με το δίλημμα αν θα εγκρίνει τη χρήση της βόμβας στην Ιαπωνία, για να λήξει γρηγορότερα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος διαρκεί ήδη 5,5 χρόνια.

hirosima2

Η ατομική βόμβα ήταν μια νέα τεχνολογία με ασύλληπτες καταστροφικές δυνατότητες. Η χρήση της θα σκότωνε αμέσως ή μέσα σε λίγες ώρες εκατοντάδες χιλιάδες αθώους πολίτες, από παιδιά που έπαιζαν στα πάρκα μέχρι ηλικιωμένους σε γηροκομεία. Αν και θα ενίσχυε τη θέση των ΗΠΑ ως παγκόσμιας δύναμης, θα προκαλούσε αντιδράσεις από άλλες χώρες και θα θεωρούνταν έγκλημα πολέμου. Μετά από συζητήσεις με στρατιωτικούς και πολιτικούς συμβούλους, ο Τρούμαν αποφασίζει να δώσει το “πράσινο φως” για τη ρίψη της βόμβας. Το “Little Boy” έπεσε στην πόλη της Χιροσίμα το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945, πριν από 79 χρόνια.

Ο 76χρονος αμερικανός δημοσιογράφος, Chris Wallace, στο νέο του βιβλίο «Χιροσίμα 1945, η αντίστροφη μέτρηση – Οι 116 μέρες που άλλαξαν τον κόσμο» (εκδόσεις «Μεταίχμιο»), περιγράφει τα γεγονότα εκείνων των ημερών με ρυθμό κατασκοπικού θρίλερ. Ο Wallace δεν εστιάζει μόνο στους βομβαρδισμούς και τον όλεθρο που προκάλεσαν, αλλά και στις διαφωνίες και τους προβληματισμούς των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών, καθώς και των επιστημόνων. Αναδεικνύει τα γεγονότα από την πλευρά όσων συμμετείχαν στη λήψη και την εκτέλεση της απόφασης και παρουσιάζει τη ζωή των αμερικανών και ιαπώνων πολιτών κατά τον πόλεμο.

Ο συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς, ο καλύτερος πιλότος της Αεροπορίας Στρατού, ήταν αυτός που θα ρίξει τη βόμβα. Κατά την ενημέρωση του πληρώματος, δήλωσε: «Η στιγμή έφτασε. Το όπλο που θα χρησιμοποιήσουμε δοκιμάστηκε επιτυχώς σε αμερικανικό έδαφος. Οι διαταγές είναι να πλήξουμε με αυτό τον εχθρό». Ο Τίμπετς δεν χρησιμοποίησε τον όρο «ατομική βόμβα», αλλά περιέγραψε τις δυνατότητές της.

Το Enola Gay πετούσε στα 31.060 πόδια όταν εντόπισε τη Χιροσίμα. Λίγο πριν από τη ρίψη της βόμβας, ο κυβερνήτης Τίμπετς είπε στο πλήρωμα να φορέσει τα γυαλιά προστασίας. Ο Φέρμπι πάτησε το κουμπί και το “Little Boy” ελευθερώθηκε, πέφτοντας από ύψος 31.060 ποδιών. Η βόμβα εξερράγη σε ύψος 576 μέτρων από το έδαφος, περίπου 165 μέτρα νοτιοανατολικά της γέφυρας Αϊόι.

hirosima

Το Enola Gay δέχθηκε το ωστικό κύμα, με το αεροσκάφος να τραντάζεται έντονα. Όλοι οι επιβάτες ένιωθαν τον κίνδυνο, αλλά ο Τίμπετς ανησυχούσε αν το Β-29 θα άντεχε στο ισχυρό ωστικό κύμα. Ο μόνος που είδε την καταστροφή ήταν ο Κάρον από την ουρά του αεροσκάφους, περιγράφοντας τον μαύρο καπνό και τις φωτιές που κάλυπταν τη Χιροσίμα.

Αυτή η στιγμή σηματοδότησε την αρχή μιας νέας, επικίνδυνης εποχής για την ανθρωπότητα.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα