20.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ενδομήτριο σπιράλ: Γιατί πολλοί γιατροί υποτιμούν τον πόνο τοποθέτησής του;

Πολλές γυναίκες γνωρίζουν ότι η τοποθέτηση ενδομήτριου σπιράλ (IUD) στη μήτρα τους μπορεί να είναι μια βασανιστική εμπειρία, αλλά η νέα κυβερνητική καθοδήγηση που εκδόθηκε την Πέμπτη μπορεί σύντομα να κάνει την εμπειρία λιγότερο επώδυνη για πολλές. Για πρώτη φορά, οι ενημερωμένες συστάσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συμβουλεύουν τους γιατρούς να συμβουλεύουν τις γυναίκες σχετικά με τον έλεγχο του πόνου πριν από τη διενέργεια της τοποθέτησης του σπιράλ. Οι ειδικοί λένε ότι η κατευθυντήρια γραμμή μπορεί να ωθήσει τους γιατρούς να λάβουν πιο σοβαρά αυτόν τον πιθανό πόνο και να χρησιμοποιούν πιο συχνά παυσίπονα.

endomitrio spiral

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα έχει τεκμηριωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένες γυναίκες να περιγράφουν ασύλληπτο πόνο κατά την τοποθέτηση IUD. «Εκτός και αν ζείτε κάτω από έναν βράχο, γνωρίζετε το θέμα», είπε στους New York Times η Δρ Μπέβερλι Γκρέι, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ. “Ο πόνος και οι εμπειρίες των γυναικών έχουν υποτιμηθεί σε όλη την ιατρική. Αυτό επιβεβαιώνει πραγματικά ότι για μερικούς ανθρώπους, αυτή μπορεί να είναι μια πραγματικά οδυνηρή εμπειρία.”

Δυστυχώς, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι γιατροί είχαν την τάση να υποτιμούν τον πόνο που βιώνουν οι ασθενείς τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αλλά η Δρ. Eve Espey, πρόεδρος του τμήματος μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, είπε στους Times ότι πιστεύει ότι οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του CDC δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις προτιμήσεις και την εμπειρία του ασθενούς. «Νομίζω ότι είναι μια σημαντική αλλαγή», είπε. “Η καθοδήγηση σχετικά με αυτό το θέμα έχει μετατραπεί από μια πιο εστίαση στον πάροχο σε μια πιο επικεντρωμένη στον ασθενή.”

Γιατί έχει σημασία αυτό;

Το άγχος για τον πόνο μπορεί να εμποδίσει τις γυναίκες να εξετάσουν το ενδομήτριο σπείραμα, το οποίο είναι ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό, σημείωσε ο Espey. Η Δρ Antoinette Nguyen, ιατρός στο τμήμα αναπαραγωγικής υγείας του CDC, είπε ότι η νέα καθοδήγηση, που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου στη δημοσίευση του CDC Morbidity and Mortality Weekly Report, αναγνωρίζει ότι οι εμπειρίες των ασθενών μπορεί να αυξήσουν τα συναισθήματα πόνου.

Οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές διευρύνουν επίσης τους τύπους ανακούφισης από τον πόνο που διατίθενται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μια σημαντική προσθήκη δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί λιδοκαΐνης – η μοναδική επιλογή αναισθησίας που αναφέρεται στις οδηγίες του CDC για το 2016 – μπορεί να είναι επώδυνες, σημείωσε ο Espey.

Οι νέες επιλογές περιλαμβάνουν αναισθητικά τζελ, κρέμες και σπρέι. Ενώ ο Espey είπε ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτά τα τοπικά αναισθητικά είναι αποτελεσματικά δεν ήταν συντριπτικά, οι νέες συστάσεις εξακολουθούν να διευρύνουν το οπλοστάσιο των εργαλείων καταπολέμησης του πόνου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα