19.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Κριτσίνια σπιτικά: Εύκολη συνταγή για κριτσίνια σπιτικά που είναι ιδανική για παιδιά

Αυτή η κλασική συνταγή κριτσινιού είναι ευέλικτη και ιδανική για κάθε γεύμα. Μπορείτε να το προσαρμόσετε με τα αγαπημένα σας βότανα και τυριά για πρόσθετη γεύση!

kritsinia2ready

Συστατικά:

  • 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (1 πακέτο) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα ιταλικά βότανα (προαιρετικά)
  • Βούτυρο ή ελαιόλαδο για το βούρτσισμα

Οδηγίες:

Ενεργοποίηση μαγιάς:

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ρίξτε 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά πάνω από το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

Ετοιμάστε τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Ζυμώνουμε ζύμη:

Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται για να μην κολλήσει.

Πρώτη άνοδος:

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί ή πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Σχήμα κριτσίνι:

Χτυπάμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Τυλίξτε κάθε μερίδα σε ένα ορθογώνιο πάχους περίπου 1/4 ίντσας. Κόψτε σε λωρίδες πλάτους περίπου 1/2 ίντσας.

Προετοιμασία για ψήσιμο:

Τοποθετήστε τις λωρίδες σε λαδόκολλα στρωμένα με λαδόκολλα. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Εάν θέλετε, πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα, σκόνη σκόρδου και αποξηραμένα ιταλικά βότανα.

Δεύτερη άνοδος:

Αφήνουμε τα κριτσίνια να φουσκώσουν για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς.

Ψήνω:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.

Ψύξτε και σερβίρετε

kritsinia3ready

Αφήστε τα κριτσίνια να κρυώσουν ελαφρώς σε μια σχάρα πριν τα σερβίρετε. Απολαύστε ζεστά!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα