16.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024

Σπατάλη τροφίμων: Τρόποι για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα σας!

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα. Στην Ελλάδα, περίπου το 30% των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, γεγονός που επηρεάζει το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία μας.  Αλλά τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα σας; Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να κάνετε τη διαφορά!

Σχεδιάστε τα ψώνια σας και αποθηκεύστε έξυπνα τα τρόφιμα

Σχεδιάστε τα ψώνια σας και αποθηκεύστε έξυπνα τα τρόφιμα

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων είναι να μην αγοράζετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων και στη συνέχεια, φτιάξτε μια λίστα αγορών με βάση αυτό το πλάνο. Έτσι, θα αποφύγετε τις αγορές παρορμήσεων και θα αγοράσετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Στη συνέχεια, όταν φτάσετε στο σπίτι, αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμά σας. Διατηρήστε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ξεχωριστό συρτάρι στο ψυγείο σας και φροντίστε να τα τοποθετείτε ανάλογα με την ωριμότητά τους. Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ των ετικετών “λήξη” και “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” για να αποφύγετε να πετάξετε τρόφιμα που είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση.

 

Γίνετε δημιουργικοί με τα leftovers και μάθετε να συντηρείτε τα τρόφιμα

Μην αφήνετε τα περισσεύματα να καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων! Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για να αξιοποιήσετε τα υπολείμματα φαγητού. Μπορείτε να μετατρέψετε το κοτόπουλο που περίσσεψε σε μια νόστιμη σαλάτα ή σάντουιτς, να χρησιμοποιήσετε τα μαραμένα λαχανικά για να φτιάξετε ζωμό λαχανικών, ή ακόμα και να φτιάξετε ψωμί από το μπαγιάτικο ψωμί. Επιπλέον, σκεφτείτε τρόπους να συντηρήσετε τα τρόφιμά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να καταψύξετε φρούτα και λαχανικά, να τουρσιλαδίσετε λαχανικά, ή ακόμα και να φτιάξετε μαρμελάδες από ώριμα φρούτα.

Γίνετε δημιουργικοί με τα leftovers και μάθετε να συντηρείτε τα τρόφιμα

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι μια συλλογική προσπάθεια. Ενώ οι αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε είναι σημαντικές, μπορούμε επίσης να υποστηρίξουμε οργανώσεις που εργάζονται για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, όπως η πρωτοβουλία «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» στην Ελλάδα. Με μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, μπορούμε όλοι να συμβάλουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα