27.8 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Χαβάη φωτιά: Οι χημικές ουσίες από τις πυρκαγιές στο Μάουι δημιουργούν κινδύνους

Οι πυρκαγιές που καίνε στο Μάουι από την προηγούμενη εβδομάδα  ενδέχεται να θέσουν μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων λόγω των χημικών ενώσεων που μολύνουν τον αέρα, το νερό και τα συντρίμμια, προειδοποίησαν οι αρχές και οι ειδικοί. Το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Χαβάης προειδοποίησε ότι η τέφρα και η σκόνη από τα καμένα κτίρια μπορεί να μεταφέρουν τοξικές χημικές ουσίες όπως αμίαντο και μόλυβδο.

fotia

Πολλά κατεστραμμένα κτίρια στη Lahaina – την πιο σκληρά πληγείσα κοινότητα – μπορεί να περιείχαν αυτές τις χημικές ουσίες επειδή κατασκευάστηκαν πριν ο μόλυβδος και ο αμίαντος καταργηθεί σταδιακά από την κατασκευή στη δεκαετία του 1970. “Πράγματα όπως ο μόλυβδος και ο αμίαντος είναι κάπως στην κορυφή της λίστας. Αυτά είναι πράγματα που είναι σε μπογιές, σε κτίρια και μετά δεν καταστρέφονται πραγματικά με το κάψιμο, επομένως βρίσκονται τώρα στη στάχτη και τη σκόνη”, είπε η Diana Felton, κρατική τοξικολόγος της Χαβάης.

Η Felton είπε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία ότι οι άνθρωποι στη Lahaina ενδέχεται να εισπνεύσουν μόλυβδο και σωματίδια αμιάντου στον αέρα, αλλά ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι κάτοικοι μπορεί να καταπιούν ακούσια τις χημικές ουσίες εάν φορέσουν ρούχα ή χέρια. Οι πυρκαγιές μπορεί επίσης να αναδεύτηκαν το αρσενικό στο έδαφος, επειδή η χημική ουσία χρησιμοποιήθηκε ως ζιζανιοκτόνο σε μέρη της Χαβάης – ιδιαίτερα στα χωράφια με ζαχαροκάλαμο και ανανά – στις αρχές του 1900, είπε ο Felton. Η χημική ουσία συνδέεται στενά με τη βρωμιά, πρόσθεσε, επομένως είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στη σκόνη και τη στάχτη.

xavai fotia

Στη συνέχεια, πέρα από τους συνήθεις κινδύνους για την υγεία από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς, ο αέρας στις περιοχές που καίγονται μπορεί επίσης να περιέχει πτητικές οργανικές ενώσεις – ένας όρος για μια μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών και γνωστικής εξασθένησης μεταξύ των ανθρώπων με μακροχρόνια έκθεση. Οι ενώσεις εισέρχονται στον αέρα όταν αποτεφρώνονται υλικά όπως καουτσούκ, μέταλλο ή πλαστικό, όπως συνέβη στη Lahaina. Μόλις εισπνευστούν, τέτοια σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και ενδεχομένως στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα