19.5 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Xάσμα του Oργασμού: Γιατί οι γυναίκες κορυφώνουν λιγότερο από τους άνδρες

Xάσμα του Oργασμού: Φανταστείτε μια καυτή ερωτική σκηνή με τη συμμετοχή μιας γυναίκας και ενός άνδρα από την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά ή ταινία. Είναι πιθανό ότι και οι δύο πλευρές θα έρθουν σε οργασμό. Αυτό όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Διότι κατά τη διάρκεια ετεροφυλόφιλων σεξουαλικών επαφών, οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερους οργασμούς από τους άνδρες. Αυτό ονομάζεται χάσμα οργασμού. Και έχει καταγραφεί στην επιστημονική βιβλιογραφία για περισσότερα από 20 χρόνια. Σε μια μελέτη σε περισσότερα από 50.000 άτομα, το 95% των ετεροφυλόφιλων ανδρών δήλωσε ότι συνήθως ή πάντα έχει οργασμό όταν έχει σεξουαλική επαφή, ενώ μόνο το 65% των ετεροφυλόφιλων γυναικών δήλωσε το ίδιο. Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν πως αυτό το χάσμα οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργασμός των γυναικών είναι βιολογικά ασύλληπτος. Ωστόσο, αν αυτό ήταν αλήθεια, τα ποσοστά οργασμού των γυναικών δεν θα διέφεραν ανάλογα με τις περιστάσεις. Πράγματι, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο οργασμό όταν είναι μόνες τους παρά με σύντροφο.

orgasm w

Τουλάχιστον το 92% των γυναικών έχουν οργασμό όταν ικανοποιούν τον εαυτό τους. Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερο οργασμό όταν κάνουν σεξ σε σχέση με το περιστασιακό σεξ. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 12.000 φοιτήτριες, μόνο το 10% των γυναικών δήλωσε ότι έχει οργασμό κατά τη διάρκεια της πρώτης φοράς, ενώ το 68% δήλωσε ότι έχει οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ που συμβαίνει σε μια δεσμευτική σχέση. Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερο οργασμό όταν κάνουν σεξ με άλλες γυναίκες. Σε μια μελέτη το 64% των αμφιφυλόφιλων γυναικών δήλωσαν ότι συνήθως ή πάντα έχουν οργασμό όταν βρίσκονται σε σεξουαλική επαφή με άλλες γυναίκες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σε όλα αυτά τα σενάρια όπου οι γυναίκες κορυφώνουν περισσότερο, υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στη διέγερση της κλειτορίδας. Η πλειονότητα των γυναικών χρειάζεται κλειτοριδική διέγερση για να έρθει σε οργασμό -κάτι που είναι λογικό δεδομένου ότι η κλειτορίδα και το πέος προέρχονται από το ίδιο είδος ιστού. Και τόσο η κλειτορίδα όσο και το πέος είναι γεμάτα από ευαίσθητες στην αφή νευρικές απολήξεις και στυτικό ιστό. Στη δουλειά μου, έχω ρωτήσει χιλιάδες γυναίκες: “Ποια είναι η πιο αξιόπιστη διαδρομή σας προς τον οργασμό;” Μόνο το 4% απαντούν τη διείσδυση. Το υπόλοιπο 96% λέει διέγερση της κλειτορίδας, μόνη της ή σε συνδυασμό με διείσδυση. Ο κύριος λόγος για το χάσμα στον οργασμό, λοιπόν, είναι ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν την κλειτοριδική διέγερση που χρειάζονται. Και τα πολιτιστικά μηνύματα σχετικά με την υπεροχή της συνουσίας τροφοδοτούν αυτό. Πράγματι, αμέτρητες ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία και θεατρικά έργα απεικονίζουν γυναίκες να έρχονται σε οργασμό μόνο από τη συνουσία. Δημοφιλή ανδρικά περιοδικά δίνουν επίσης συμβουλές για στάσεις συνουσίας που φέρνουν τις γυναίκες σε οργασμό. Και ενώ ορισμένες από τις στάσεις περιλαμβάνουν διέγερση της κλειτορίδας, το μήνυμα εξακολουθεί να είναι ότι η συνουσία είναι η κεντρική και πιο σημαντική σεξουαλική πράξη. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτά τα άρθρα -και στην κουλτούρα στο σύνολό της- αντανακλά και διαιωνίζει αυτή την υπερεκτίμηση της συνουσίας. Χρησιμοποιούμε τις λέξεις “σεξ” και “συνουσία” σαν να είναι το ίδιο. Υποβιβάζουμε τη διέγερση της κλειτορίδας που προηγείται της συνουσίας ως “προκαταρκτικό”, υπονοώντας ότι πρόκειται για μια κατώτερη μορφή σεξ. Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τέτοια μηνύματα δίνουν την ιδέα ότι το σεξ πρέπει να εξελίσσεται ως εξής: προκαταρκτικά (μόνο για να προετοιμαστεί η γυναίκα για τη συνουσία), συνουσία, ανδρικός οργασμός και τέλος του σεξ. Σε αυτή την εκδοχή του σεξ, η δουλειά του άνδρα είναι να “χαρίσει” στη γυναίκα έναν οργασμό με το να διαρκεί πολύ ώρα και να σπρώχνει δυνατά. Δεν είναι περίεργο που έρευνες διαπιστώνουν ότι οι άνδρες αισθάνονται πιο αρρενωποί όταν η σύντροφός τους έχει οργασμό κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Και, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες προσποιούνται οργασμούς, κυρίως κατά τη διάρκεια της συνουσίας, για να προστατεύσουν τον εγωισμό του συντρόφου τους. Πράγματι, μελέτες δείχνουν ότι από 53% έως 85% των γυναικών παραδέχονται ότι προσποιούνται οργασμό. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των γυναικών έχει προσποιηθεί τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους.

Κλείνοντας το χάσμα

Υπάρχει όμως ελπίδα, διότι δεδομένου ότι οι πολιτισμικοί παράγοντες ευθύνονται για το χάσμα του οργασμού, η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε το σεξ και τη συνουσία θα συμβάλει στη βελτίωση των σεξουαλικών εμπειριών των γυναικών. Πράγματι, η ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν έχουν περιορισμένη βιολογική ικανότητα οργασμού είναι σημαντική. Ομοίως, η εκπαίδευση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών σχετικά με την κλειτορίδα θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Παρόλα αυτά, η γνώση αυτή από μόνη της είναι απίθανο να καλύψει το χάσμα του οργασμού σε προσωπικό επίπεδο. Σύμφωνα με ένα κεφάλαιο σε ένα εγχειρίδιο σεξουαλικής θεραπείας, οι γυναίκες χρειάζονται δεξιότητες για να εφαρμόσουν αυτές τις γνώσεις στην πράξη. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται να αυνανίζονται για να μάθουν τι θέλουν σεξουαλικά. Και αυτό πρέπει να συνδυαστεί με εκπαίδευση στην επικοινωνία, ώστε να μπορούν να μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με τους συντρόφους τους. Οι γυναίκες πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν δικαίωμα στην ευχαρίστηση και να έχουν τη δυνατότητα να έχουν τον ίδιο τύπο διέγερσης μόνες τους όπως και με έναν σύντροφο. Αυτό σημαίνει ότι τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια πρέπει να απαλλαγούν από το παλιό σενάριο που απαιτεί τα προκαταρκτικά που ακολουθούνται από τη συνουσία, μετά την οποία το σεξ τελειώνει. Αντ’ αυτού, μπορούν να έχουν εναλλάξ οργασμό χρησιμοποιώντας στοματικό σεξ ή χειροκίνητη διέγερση όπου εκείνη έρχεται σε οργασμό ακολουθούμενη από επαφή. Εναλλακτικά, οι γυναίκες μπορούν να αγγίζουν τον εαυτό τους με τα χέρια ή με δονητή κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δονητές έχουν περισσότερους οργασμούς. Και επειδή πολλές γυναίκες ανησυχούν για το πώς φαίνονται κατά τη διάρκεια του σεξ ή για το αν ικανοποιούν τον σύντροφό τους, η έρευνα δείχνει ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αλλά η ισότητα στον οργασμό είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ποιότητα του σεξ. Πολλές γυναίκες μού έχουν πει ότι μόλις ένιωθαν δυνατές στην κρεβατοκάμαρα, είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην υπόλοιπη ζωή τους.

orgasm d

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με μια μελέτη, το να αισθάνεται μια γυναίκα ότι έχει δικαίωμα στην ευχαρίστηση αυξάνει την εξουσία της να λέει στους συντρόφους της τι θέλει σεξουαλικά και την εξουσία της να προστατεύει τον εαυτό της σεξουαλικά. Πράγματι, η μελέτη διαπίστωσε ότι το αίσθημα δικαιώματος στη σεξουαλική ευχαρίστηση αύξησε την αυτοπεποίθηση των γυναικών τόσο στην άρνηση να κάνουν σεξουαλικές πράξεις με τις οποίες δεν αισθάνονταν άνετα όσο και στη χρήση προστασίας τόσο από την εγκυμοσύνη όσο και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σύμφωνα με ένα άλλο άρθρο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την ευχαρίστηση από δύο Αμερικανούς ερευνητές υγείας, όταν οι νέοι μαθαίνουν ότι το σεξ πρέπει να είναι ευχάριστο, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να το χρησιμοποιούν με χειριστικούς και επιβλαβείς τρόπους. Έτσι, η διδασκαλία ότι το σεξ είναι η ευχαρίστηση και για τους δύο συντρόφους και όχι κάτι που γίνεται στις γυναίκες για την ευχαρίστηση των ανδρών, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων σεξουαλικής βίας. Είναι σαφές ότι η διδασκαλία για την ευχαρίστηση των γυναικών θα κάνει περισσότερα από το να αυξήσει τα ποσοστά οργασμού.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα