21.9 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Θυρεοειδής Αδένας: Γυναίκες και θυρεοειδίτιδα – Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Θυρεοειδής Αδένας: Πρόσφατα διάβασα ότι τα προβλήματα του θυρεοειδούς επηρεάζουν τις γυναίκες συχνότερα από ό,τι τους άνδρες. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι είναι ο θυρεοειδής και πώς επηρεάζει το σώμα μου; Μπορώ να κάνω κάτι για να αποφύγω να έχω προβλήματα με τον θυρεοειδή μου καθώς μεγαλώνω; Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στη βάση του λαιμού. Ο θυρεοειδής έχει σημαντική επίδραση στο σώμα, καθώς παράγει ορμόνες που συμβάλλουν στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών του σώματός σας. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει δύο κύριες ορμόνες: τη θυροξίνη (Τ-4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ-3). Αυτές οι ορμόνες διατηρούν το μεταβολισμό του σώματός σας σταθερό, βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός σας, έχουν αντίκτυπο στο πόσο καλά λειτουργεί το νευρικό σας σύστημα και μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό σας ρυθμό καθώς και την αρτηριακή σας πίεση. Μια τρίτη ορμόνη, γνωστή ως καλσιτονίνη, η οποία βοηθά στον έλεγχο του επιπέδου ασβεστίου στο αίμα σας, παράγεται επίσης από τον θυρεοειδή αδένα σας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολυάριθμες διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν τον θυρεοειδή και οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για θέματα θυρεοειδούς από ό,τι οι άνδρες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς, περίπου μία στις οκτώ γυναίκες θα υποφέρει από ασθένεια του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής της. Παρόλο που πιστεύεται ότι η ανάπτυξη της ασθένειας του θυρεοειδούς συνδέεται με το αυτοάνοσο σύστημα ενός ατόμου, είναι άγνωστο γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις ασθένειες του θυρεοειδούς. Η γενετική μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Οι γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα θυρεοειδούς, αν και οι γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει ή περνούν την εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα θυρεοειδούς.

thyroid a

Οι πιο γνωστές παθήσεις του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

  • Οζίδια του θυρεοειδούς. Περίπου ο μισός πληθυσμός στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έχει έναν όζο μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Παρόλο που ορισμένοι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να αναπτυχθούν σε μέγεθος που να είναι ορατοί, συχνά αυτοί οι όζοι παραμένουν απαρατήρητοι έως ότου ανακαλυφθούν είτε από έναν επαγγελματία υγείας κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης είτε τυχαία κατά τη διάρκεια απεικόνισης του λαιμού για άλλο λόγο. Ευτυχώς, οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, αλλά είναι απαραίτητη η εξέταση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει καρκίνος του θυρεοειδούς. Η αξιολόγηση ενός ύποπτου όζου μπορεί να περιλαμβάνει εξέταση αίματος και υπερηχογράφημα.
  • Υπερθυρεοειδισμός. Όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης, μπορεί να εμφανιστεί μια κατάσταση γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός ή υπερδραστήριος θυρεοειδής. Ενώ σε μια υπερθυρεοειδική κατάσταση εμπλέκεται συχνά ολόκληρος ο θυρεοειδής, μερικές φορές οι καλοήθεις όζοι μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των ορμονών. Ο υπερθυρεοειδισμός επιταχύνει τον μεταβολισμό του σώματος, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, όπως απροσδόκητη απώλεια βάρους, αυξημένη πείνα, γρήγορο ή ακανόνιστο σφυγμό, εφίδρωση, προβλήματα διάθεσης, όπως αυξημένο άγχος ή εκνευρισμό, και αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό υγείας του ατόμου, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των επιπέδων των ορμονών ή ραδιοϊώδιο, το οποίο καταστρέφει τον θυρεοειδή και την ικανότητά του να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι επιλέξιμοι για χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του θυρεοειδούς. Με τη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς ή το ραδιενεργό ιώδιο, οι ασθενείς αναμένεται να χρειαστούν θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών.
  • Υποθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να εμφανιστεί όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Μπορεί να μην υπάρχουν αισθητά συμπτώματα στα αρχικά στάδια αυτής της πάθησης, καθώς τα συμπτώματα συχνά αναπτύσσονται αργά ή αποδίδονται σε άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς αναφέρουν κόπωση και αύξηση του σωματικού βάρους, αν και πρέπει να αναγνωριστεί ότι πρόκειται για μη ειδικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε πλήθος άλλων λόγων εκτός από τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Καθώς ο μεταβολισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, βραχνή φωνή, μυϊκή αδυναμία και ευαισθησία στο κρύο. Μια εξέταση αίματος είναι απαραίτητη για τη διάγνωση αυτής της κατάστασης. Η θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη ενός θυρεοειδικού φαρμάκου γνωστού ως λεβοθυροξίνη για την επαναφορά των επιπέδων των ορμονών στο φυσιολογικό.
  • Νόσος του Hashimoto. Η νόσος Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγούν στο θάνατο των κυττάρων του θυρεοειδούς που παράγουν ορμόνες, με αποτέλεσμα τον υποθυρεοειδισμό. Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τη νόσο Hashimoto, η οποία είναι επίσης γνωστή ως χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, είναι πιο συχνή στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Η κύρια θεραπεία είναι η υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών.

thyroid teaser

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της νόσου του θυρεοειδούς. Ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι να καθιερώσετε μια ρουτίνα για να κάνετε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις και να έχετε επίγνωση τυχόν ασυνήθιστων συμπτωμάτων που εμφανίζετε. Μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για τις ανησυχίες σας, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων για τις θυρεοειδικές ορμόνες, εάν ανησυχείτε. Εάν υπάρχουν υποψίες ότι έχετε προβλήματα θυρεοειδούς, μπορεί να δικαιολογείται αξιολόγηση από ειδικό σε θέματα θυρεοειδούς ή από κλινική θυρεοειδικών διαταραχών. Συνολικά, οι περισσότεροι άνθρωποι με θυρεοειδοπάθεια μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μια φυσιολογική ποιότητα ζωής.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα