24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ενδομητρίωση: Αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού 

Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο σημαντικών καρδιακών επιπλοκών σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν την πάθηση. Για δεκαετίες, η καρδιαγγειακή νόσος θεωρούνταν ανδρική νόσος, με τους παράγοντες κινδύνου να λαμβάνονται υπόψη από την ανδρική οπτική γωνία, όπως η στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, μία στις τρεις γυναίκες πεθαίνει από καρδιαγγειακές παθήσεις και μία στις δέκα πάσχει από ενδομητρίωση. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι είναι καιρός να εξετάζουμε ρουτίνα τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες με ενδομητρίωση, ανέφερε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Eva Havers-Borgersen από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rigshospitalet της Κοπεγχάγης.

Η μελέτη χρησιμοποίησε πανεθνικά μητρώα της Δανίας, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με ενδομητρίωση από το 1977 έως το 2021. Αυτές οι γυναίκες συγκρίθηκαν με γυναίκες από τον γενικό πληθυσμό χωρίς ενδομητρίωση, σε αναλογία 1:4, με βάση το έτος γέννησης. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν ένας σύνθετος δείκτης που περιλάμβανε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλάμβαναν τις ατομικές συνιστώσες του πρωτεύοντος καταληκτικού σημείου, καθώς και αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και θνησιμότητα. Στη μελέτη συμμετείχαν 60,508 γυναίκες με ενδομητρίωση και 242,032 ελεγχόμενες γυναίκες (μέση ηλικία 37.3 έτη), οι οποίες παρακολουθήθηκαν για μέση διάρκεια 16 ετών και μέγιστο 45 έτη. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν περίπου 20% αυξημένο κίνδυνο για το σύνθετο αποτέλεσμα του οξέος εμφράγματος και του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνες χωρίς ενδομητρίωση. Η 40ετής σωρευτική επίπτωση αυτών των συμβάντων ήταν 17.5% για τις γυναίκες με ενδομητρίωση και 15.3% για εκείνες χωρίς. Αναλυτικότερα, οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν περίπου 20% αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού (προσαρμοσμένος HR 1.18) και 35% αυξημένο κίνδυνο οξέος εμφράγματος (προσαρμοσμένος HR 1.35) συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση. Επιπλέον, παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο αρρυθμιών και καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και καρδιαγγειακού συστήματος, με κοινά μονοπάτια ασθένειας. Η Δρ. Havers-Borgersen κατέληξε, «παρόλο που οι απόλυτες διαφορές ήταν μικρές, οι σχετικές διαφορές ήταν σημαντικές. Τα ευρήματά μας ενισχύουν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στους γυναικείους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.Προτείνουμε οι γυναίκες με ενδομητρίωση να υποβάλλονται σε αξιολόγηση κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι καιρός οι γυναικείοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ενδομητρίωση, αλλά και ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία, να ληφθούν υπόψη στα μοντέλα πρόβλεψης καρδιαγγειακού κινδύνου. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να ενσωματωθούν αυτοί οι παράγοντες σε αποτελεσματικά μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα