25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Εγκωλποματίτιδα εντέρου: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία 

Η εγκωλποματιτίδα του εντέρου είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει το έντερο, και συγκεκριμένα τα εγκολπώματα (διχρωματικοί  σάκοι) που μπορεί να σχηματίζονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια επιπλοκή που προκύπτει από την εγκόλπωση, κατάσταση όπου μικρές σακούλες σχηματίζονται στα τοιχώματα του εντέρου.

entero 5

Αίτια

Τα αίτια της εγκωλποματιτίδας περιλαμβάνουν κυρίως τη φλεγμονή που προκαλείται από τη συσσώρευση τροφών ή άλλων υλικών στα εγκολπώματα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία (συνηθέστερα στους ηλικιωμένους), τη διατροφή πτωχή σε ίνες, την καθιστική ζωή και το υπερβολικό βάρος. Επίσης, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και οι χρόνιες παθήσεις του πεπτικού συστήματος μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κατάστασης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της εγκωλποματίτιδας ποικίλλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακό πόνο, που μπορεί να είναι περιοδικός ή συνεχής, συχνά στην κάτω αριστερή πλευρά.
  • Πυρετό και ρίγη.
  • Ναυτία και έμετο.
  • Διαταραχές του εντερικού συστήματος, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  • Ευαισθησία στην κοιλιά κατά την εξέταση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της εγκωλποματίτιδας γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης και διαγνωστικών εξετάσεων. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία ή η υπερηχογραφία, οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν φλεγμονώσεις, αποστήματα ή άλλες επιπλοκές στα εγκολπώματα. Επίσης, μια αιματολογική εξέταση μπορεί να δείξει σημάδια μόλυνσης ή φλεγμονής.

entero 4

Θεραπεία

Η θεραπεία της εγκωλποματίτιδας ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στις ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αρκεί η συντηρητική θεραπεία με αντιβιοτικά και δίαιτα πλούσια σε υγρά και χαμηλή σε ίνες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν παρατηρούνται επιπλοκές όπως απόστημα ή σοβαρή μόλυνση, μπορεί να απαιτείται χειρουργική παρέμβαση. Ανεξαρτήτως της θεραπείας, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική άσκηση, είναι σημαντικές για την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα