20.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Άγχος: Ποιες τροφές μειώνουν το στρες;

Το άγχος είναι ένα συνηθισμένο μέρος της σύγχρονης ζωής και η συνειδητή επιλογή της διατροφής σας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των επιπτώσεών του. Ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι έχουν ηρεμιστικές και μειωτικές ιδιότητες, βοηθώντας σας να διατηρήσετε μια πιο ισορροπημένη και χαλαρή κατάσταση του νου. Ακολουθούν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.

laxanika routa e1692197761638

 

Μείωση του στρες

  • Σύνθετοι υδατάνθρακες: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η κινόα, η βρώμη και το ψωμί ολικής αλέσεως, παρέχουν σταθερή απελευθέρωση ενέργειας και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις διακυμάνσεις της διάθεσης και προάγοντας την αίσθηση ηρεμίας.
  • Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες και μειωμένο άγχος.
  • Φυλλώδη λαχανικά: Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που παίζει ρόλο στη χαλάρωση και τη μείωση του στρες.
  • Μούρα: Τα μούρα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο σώμα.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι:Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia είναι εξαιρετικές πηγές υγιεινών λιπαρών, μαγνησίου και ψευδαργύρου, που συμβάλλουν στην ισορροπημένη διάθεση και στη μείωση του στρες.
  • Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο και υγιή λιπαρά που υποστηρίζουν τη λειτουργία των νεύρων και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, βοηθώντας στη διαχείριση του στρες.
  • Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή που έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση των ορμονών του στρες. Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%.
  • Γιαούρτι και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα ζυμωμένα λαχανικά, υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, η οποία συνδέεται στενά με την ψυχική ευεξία και τη ρύθμιση του στρες.
  • Πορτοκάλια και εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στη μείωση του στρες.
  • Τσάι χαμομηλιού: Αν και δεν είναι τρόφιμο, το τσάι χαμομηλιού έχει ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορούν να προωθήσουν τη χαλάρωση και να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.
  • Βρώμη: Η βρώμη δεν είναι μόνο μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, αλλά περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη σεροτονίνη και συμβάλλουν στην αίσθηση ευεξίας.
  • Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που προάγει το αίσθημα της ευτυχίας και της χαλάρωσης.
  • Πράσινο τσάι:Το πράσινο τσάι περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που έχει αποδειχθεί ότι έχει αγχολυτικά αποτελέσματα και προάγει την αίσθηση ηρεμίας.
  • Σπόροι κολοκύθας:Οι σπόροι κολοκύθας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και να προωθήσουν τη χαλάρωση.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, όπως το γάλα και το γιαούρτι, περιέχουν τόσο ασβέστιο όσο και πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να έχουν ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

abocanto e1692197794379

Ενώ ενσωματώνετε αυτές τις τροφές που μειώνουν το στρες στη διατροφή σας, είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε ένα ισορροπημένο και ποικίλο διατροφικό πλάνο. Επιπλέον, η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και οι τεχνικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή, μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω τις προσπάθειές σας να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα