24.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνδέονται προβλήματα όρασης και άνοια;

Τα επίμονα προβλήματα όρασης μπορεί να ευθύνονται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αποκαλύπτει, σχεδόν δύο στα δέκα περιστατικά μπορούν να αποδοθούν στην φτωχή όραση μετά τα 60 έτη. Προγενέστερη μεγάλη μελέτη, που είχε προσδιορίσει 14 τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για άνοια, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ευθύνεται μόνο για το 2% των κρουσμάτων.

Στη νέα μελέτη ελήφθησαν υπ’ όψιν περισσότερες οπτικές διαταραχές απ’ ό,τι στην προγενέστερη. Η διαφορά αυτή μπορεί να εξηγεί και τη διαφορά στα ευρήματα, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, αν και έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για την δυνητική συσχέτιση της φτωχής όρασης με την άνοια, καμία δεν είχε εξετάσει τον συνολικό αντίκτυπο που έχουν τρία συχνά προβλήματα όρασης.

Τα προβλήματα αυτά αφορούν:

Την κοντινή οπτική οξύτητα

Την μακρινή οπτική οξύτητα

Την ευαισθησία στην φωτεινή αντίθεση (κοντράστ)

Για να διερευνήσουν τον αντίκτυπό τους, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 2.767 εθελοντές ηλικίας 65 ετών και άνω. Όλοι τους υποβλήθηκαν το 2021 σε οφθαλμολογικές εξετάσεις και τεστ νοητικών δεξιοτήτων. Το σχεδόν 55% ήταν γυναίκες.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα