Τα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, είναι συχνά αθόρυβοι αλλά επικίνδυνοι ρύποι που μπορεί να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το σπανακόρυζο. Ο μόλυβος μπορεί να προέρχεται από την ρύπανση του εδάφους ή από τα φυτοφάρμακα, ενώ το αρσενικό συναντάται κυρίως σε συγκεκριμένες ποικιλίες ρυζιού που καλλιεργούνται σε περιοχές με μολυσμένα εδάφη ή υπόγεια νερά.
Για να μειώσετε ή να αφαιρέσετε τον μόλυβδο από το σπανάκι και το αρσενικό από το ρύζι, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές:
1. Επιλογή και πλύσιμο:
- Σπανάκι: Διαλέξτε βιολογικό σπανάκι, καθώς οι βιολογικές καλλιέργειες συνήθως χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα. Πλύνετε καλά το σπανάκι κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν χώμα ή υπολείμματα ρύπων. Μπορείτε να το εμποτίσετε σε ένα μείγμα νερού και ξιδιού για 10-15 λεπτά, προτού το πλύνετε ξανά.
- Ρύζι: Επιλέξτε ποικιλίες ρυζιού που είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αρσενικό, όπως το μπούντζι, και αποφύγετε το καστανό ρύζι, το οποίο μπορεί να περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις. Πλύνετε το ρύζι αναμειγνύοντας το και κάποια ποσότητα νερού για να φύγουν οι επιφανειακοί ρύποι και οι πιθανές τοξίνες.
2. Μαγείρεμα:
- Σπανάκι: Μαγειρεύοντας το σπανάκι, μπορείτε να μειώσετε τη συγκέντρωση ορισμένων βαρέων μετάλλων, καθώς ορισμένα από αυτά είναι υδατοδιαλυτά. Βράστε το σπανάκι σε άφθονο νερό για 2-3 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε στο φαγητό σας.
- Ρύζι: Για να μειώσετε το αρσενικό, η μέθοδος με το «πλύσιμο κατά την παρασκευή» είναι αποτελεσματική. Χρησιμοποιήστε μια αναλογία 6:1 νερού σε ρύζι (6 φλιτζάνια νερού για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι) και στραγγίστε το νερό μετά το βράσιμο. Αφήνοντας έτσι το ρύζι να βράσει και να στραγγιστεί, μειώνετε την περιεκτικότητα του σε αρσενικό.
3. Διαφορετικοί τρόποι καλλιέργειας:
Καλλιεργητές μπορούν να επενδύσουν σε τεχνικές που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των φυτών και περιορίζουν τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο χώμα, χρησιμοποιώντας βιολογικές πρακτικές και τοπικά κατάλληλες μεθόδους καλλιέργειας. Με αυτές τις απλές τεχνικές, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το σπανακόρυζό σας είναι πιο ασφαλές και υγιεινό για κατανάλωση.