22.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα υπερβακτήρια μπορεί να ξεκινήσουν μια νέα πανδημία

Πολλοί γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με τα υπερ-βακτήρια, ωστόσο αυτό που έχει ενδεχομένως λάβει λιγότερη προσοχή είναι το γεγονός ότι μια σημαντική πηγή μικροβιακής αντοχής είναι τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε και βρίσκονται στο σπίτι μας.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι οι τρέχουσες πρακτικές στην παραγωγή αυτών των προϊόντων μπορεί να θέτουν τις βάσεις για μια παγκόσμια υγειονομική καταστροφή.

Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Science & Technology, αποκαλύπτει ότι τα ζωικά τρόφιμα που καταναλώνουμε θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πύλη για μια καταστροφική πανδημία, που θα καθοδηγείται από την αντιμικροβιακή αντοχή (AMR). Αυτή η σιωπηλή απειλή, που αναπτύσσεται κυρίως σε φάρμες της νοτιοανατολικής Ασίας, έχει τη δυνατότητα να καταστήσει τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά μας άχρηστα, εξαπολύοντας ένα κύμα μη θεραπεύσιμων λοιμώξεων.

«Υπάρχει μια μεγάλη πανδημία που περιμένει να συμβεί, με τη μορφή της μικροβιακής αντοχής», προειδοποιεί ο καθηγητής Rajaraman Eri, κτηνίατρος και αναπληρωτής πρύτανης Βιοεπιστημών και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο RMIT. «Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση όπου θα ξεμείνουμε από αντιβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε τις λοιμώξεις».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει αυτή τη ζοφερή προοπτική, εκτιμώντας ότι οι ανθεκτικές στα φάρμακα ασθένειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν έως και 10 εκατ. θανάτους ετησίως έως το 2050. Αυτή η διαφαινόμενη κρίση δεν περιορίζεται στη νοτιοανατολική Ασία – πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή, με εκτεταμένες επιπτώσεις.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα