28.6 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Χαβάη φωτιά: Οι επιζώντες στο Μάουι αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια ψυχικής υγείας

Το κέντρο εκκένωσης στο South Maui Community Park Gymnasium είναι πλέον ο ασφαλής χώρος της Anne Landon. Έχει κούνια και πρόσβαση σε φαγητό, νερό, ντους, βιβλία και ακόμη και παζλ που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά για να περάσουν τις βραδινές ώρες. Αλλά το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένας ισχυρός άνεμος για να μεταφερθεί αμέσως πίσω στην τρομακτική στιγμή που μια φονική φωτιά έπληξε το συγκρότημα διαμερισμάτων της στην Lahaina την περασμένη εβδομάδα. «Είναι ένα έναυσμα», είπε. «Ο άνεμος ήταν τόσο φρικτός κατά τη διάρκεια αυτής της πυρκαγιάς».

maoui xavai fotia

Εμπειρογνώμονες ψυχικής υγείας εργάζονται στο Μάουι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που επέζησαν από την πιο φονική πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα να κατανοήσουν τι υπέμειναν. Ενώ πολλοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, άλλοι αρχίζουν να νιώθουν ότι κατακλύζονται από άγχος και μετατραυματικό στρες που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι μακροχρόνιο.

Η Landon, 70, έχει ζητήσει δύο φορές βοήθεια τις τελευταίες ημέρες για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το άγχος. Μια ψυχολόγος με την οποία μίλησε σε ένα καταφύγιο εκκένωσης της δίδαξε ειδικές τεχνικές αναπνοής για να μειώσει τον καρδιακό της ρυθμό. Σε μια άλλη περίπτωση, μια νοσοκόμα που παρείχε υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα στο τωρινό της καταφύγιο ήταν εκεί για να την παρηγορήσει ενώ έκλαιγε.

«Προσωπικά δεν μπορούσα να μιλήσω με ανθρώπους», είπε. «Ακόμη και όταν απέκτησα σύνδεση στο Διαδίκτυο και οι άνθρωποι επικοινώνησαν, δυσκολεύτηκα να τους καλέσω ξανά». Το άτομο που κοιμόταν στην κούνια δίπλα της, η 65χρονη Candee Olafson, είπε ότι μια νοσοκόμα τη βοήθησε ενώ έπαθε νευρικό κλονισμό. Όπως ο Landon, η Olafson έφυγε για να σώσει τη ζωή της από τη Lahaina, καθώς οι φλόγες από τον άνεμο έπεσαν στην ιστορική πόλη και ο καπνός έπνιξε τους δρόμους. Το τραύμα της απόδρασης, πέρα από την προηγούμενη εμπειρία με την κατάθλιψη, έγινε υπερβολικό.

«Όλα κορυφώθηκαν – τελικά τα έχασα», είπε. Ο Olafson είπε ότι μια νοσοκόμα ήρθε και της είπε: «Απλώς κοίταξέ με», μέχρι να ηρεμήσει. Κοιτάζοντας στα μάτια τη νοσοκόμα, επέστρεψε στη γη. «Αυτοί οι άνθρωποι με τράβηξαν πιο γρήγορα από ό,τι με έχουν βγάλει ποτέ από την άβυσσο», είπε. Αυτό που αντίκρισαν καθώς τράπηκαν σε φυγή θα παραμείνει μαζί τους για μεγάλο χρονικό διάστημα — τραύμα που δεν έρχεται χωρίς εύκολη λύση, κάτι αδύνατο να ξεπεραστεί απλά. «Ξέρω ότι κάποιοι από τους ανθρώπους πέθαναν στο νερό όταν ήμουν μέσα στο νερό», είπε ο John Vea, ο οποίος έφυγε στον ωκεανό για να αποφύγει τις φλόγες. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Η Dana Lucio, αδειούχος σύμβουλος ψυχικής υγείας στην ομάδα Healthy Mothers, Healthy Babies Coalition of Hawaii με έδρα το Oahu, είναι μεταξύ των ειδικών που εργάζονται στο Maui για να βοηθήσουν στην υποστήριξη των επιζώντων. Πηγαίνει σε διαφορετικούς κόμβους δωρεών γύρω από τη Lahaina στη δυτική πλευρά του νησιού, και μερικές φορές ακόμη και από πόρτα σε πόρτα, για να είναι παρούσα στους ανθρώπους και να τους δίνει έναν ώμο να κλάψουν.

Η Lucio, η οποία ήταν στο Σώμα Πεζοναυτών και είχε αναπτυχθεί δύο φορές στο Ιράκ και μία στο Αφγανιστάν, είπε ότι μπορεί να καταλάβει μερικά από τα συναισθήματά τους επειδή έχει βιώσει και η ίδια μετατραυματικό στρες. «Μπορώ να συνδεθώ μαζί τους με τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν», είπε για όσους επλήγησαν από τη φωτιά. «Τη θεραπεία τραύματος που κάνω, την έχω μάθει μέσα μου». Ο παγκόσμιος οργανισμός ιατρικής βοήθειας Direct Relief συνεργάζεται με ομάδες όπως ο Lucio’s για τη διανομή φαρμάκων σε άτομα που έφυγαν χωρίς τα αντικαταθλιπτικά και τις συνταγές αντιψυχωσικών τους, δήλωσε η διευθύντρια φαρμακείων και κλινικών υποθέσεων της, Alycia Clark.

xavai foties

Σε μια φυσική καταστροφή, οι άνθρωποι συχνά αφήνουν πίσω τα φάρμακά τους κατά τη διάρκεια ξαφνικών εκκενώσεων. Οι κατεστραμμένοι πύργοι κινητών τηλεφώνων και οι διακοπές ρεύματος μπορούν να τους εμποδίσουν να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς τους, ενώ οι ζημιές σε κλινικές υγειονομικής περίθαλψης και η έλλειψη μεταφοράς μπορούν να περιπλέξουν την ιατρική πρόσβαση, είπε. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να βρεθεί η σωστή δόση για έναν ασθενή ψυχικής υγείας και η ξαφνική διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, είπε ο Κλαρκ.

Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, η Direct Relief περιλαμβάνει φάρμακα ψυχικής υγείας στα περισσότερα από τα κιτ απόκρισης έκτακτης ανάγκης και καταστροφών για όσους χάνουν τις συνταγές τους. Η Lucio, η σύμβουλος ψυχικής υγείας, είπε ότι ελπίζει οι άνθρωποι να σκέφτονται τη θεραπεία ως κάτι που είναι μακροπρόθεσμο, καθώς το αρχικό σοκ εξαφανίζεται και εμφανίζεται η απαίσια πραγματικότητα. «Αυτό δεν είναι κάτι που ο εγκέφαλός τους ήταν έτοιμος να καταλάβει», είπε. «Θα υπάρξει ανάγκη για συνεχή θεραπεία».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα